Hypotheek afsluiten ondanks studieschuld

Het hebben van een studielening heeft invloed op of je een hypotheek kunt krijgen. Schulden verslechteren de financiële situatie.

Vaak wordt er ten onrechte van uitgegaan dat een studielening niet is opgenomen in de hypothecaire zekerheid. Het is minder belangrijk dan een consumptief krediet, maar studieschuld heeft zeker invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Banken moeten zelfs de financiële situatie van hun klant goed plannen om te zorgen voor een verantwoorde hypothecaire lening.

Hoeveel minder zal de bank een hypotheek verstrekken vanwege een studielening?

De bank berekent op basis van inkomsten en uitgaven hoeveel hypotheek kan worden verstrekt. Een studielening heeft vaak een zeer gunstig aflossingsschema, maar er zit wel een verplichting aan vast. Elke maand moet er geld beschikbaar zijn om de rentekosten en de aflossing van studieleningen te dekken. De studieschuld moet immers in één keer worden afbetaald.

De studielening staat niet geregistreerd bij BKR, de omvang telt

Voordat banken hypotheken verstrekken, vragen zij uw gegevens op bij het BKR. Dit is een overzicht van bepaalde kortlopende schulden. Daarnaast blijkt uit BKR-gegevens of er betalingsachterstanden zijn opgetreden. Studieschuld is nog niet meegenomen in dit rapport. Het kan te zijner tijd worden toegevoegd. Het is echter verstandig om je studieschuld niet te verstoppen. Ook profiteert u van een lening die niet te hoog is voor uw inkomen en verplichtingen.

Studieschuld afbetalen voordat je een huis koopt

Banken verstrekken zeer zorgvuldig hypotheken. Het is beter om de opgebouwde studieschuld af te lossen voordat je een huis koopt. Stel, je hebt een studielening van 10.000 euro. Daarnaast heeft u ook nog € 25.000,- op een spaarrekening, waarmee u gaat beleggen in een woning. Op basis van de maximale hypotheek die je kunt krijgen, is het logischer om € 10.000 van je spaargeld te gebruiken om je studieschuld af te lossen.

Studieschuld is vaak verborgen

Uit onderzoek van BKR blijkt dat studieschuld in 39 procent van de gevallen verborgen is. In de praktijk komt het ook vaak voor dat na een afgewezen hypotheekaanvraag bij de eerste bank, de studielening bij de tweede bank verborgen blijft. Dit is niet slim, maar in sommige gevallen wel denkbaar. Een dergelijke situatie illustreren we in onderstaand voorbeeld.

Het echtpaar is net afgestudeerd en vond allebei een baan met carrièremogelijkheden. Ze verdienen nog steeds een startsalaris, maar in de loop der jaren zal het inkomen omhoogschieten. Ze huren een huis voor 800 euro per maand. Ze willen een huis kopen als investering en hun maandlasten verlagen. Ze willen een appartement kopen voor 150.000 euro. Op basis van een annuïteitenhypotheek ontvangen zij een maandelijkse uitkering van € 725,- per maand. Een deel van dit bedrag is aftrekbaar van het inkomen. Op basis van de bruto bedragen kunnen zij € 75,- per maand besparen. Als bijkomend voordeel wordt de hypotheek ook geleidelijk afgelost en krijgen ze geen huurverhoging meer voor hun keuze.

Omdat ze studieleningen hebben, kunnen ze geen hypotheek krijgen. Door dit soort scheve situaties worden startups “gedwongen” om hun studieschuld te verbergen.€