Hypotheek afsluiten met ouders

Voor starters is het als nieuwkomer op de woningmarkt zwaar. Huizen zijn te duur en de inkomens te laag.

Tegenwoordig zijn er bijna geen huizen meer. Er zijn nog steeds herenhuizen en appartementen die ze die naam geven, maar nieuwe kopers kunnen de steeds hogere forfaitaire prijzen niet betalen. Een starterswoning in de Randstad begint nu bij € 200.000. Vaak wordt deze groep potentiële kopers gedwongen woonruimte te huren. Inventarisatie in een huurwoning voor een eigen woning is niet geldig tijdens een periode van stijgende woningprijzen. De huizenprijzen zijn eerder fors gestegen. Als de prijzen binnen een jaar met vijf procent stijgen, kunnen starters er niet op besparen. Een huis van 200.000 euro zou 10.000 euro meer waard zijn. In een krimpende markt kan dit een oplossing zijn.

Lenen van ouders

Ouders kunnen garant staan ​​door een hypotheek af te sluiten. In dat geval, als het kind de hypotheeklasten niet kan betalen, wendt de bank zich tot de ouders. Een andere optie is om de hele lening met je ouders af te sluiten. De hypotheekrenteaftrek blijft gelden. Hypotheekrente in deze situatie is ook aftrekbaar van het inkomen in kolom 1. Uiteraard moeten ouders dit bedrag hebben. Dit kan zowel voor het kind als voor de ouders zeer gunstig zijn. Het kind kan rekenen op een flexibel akkoord over de terugbetaling van het schuldbedrag. Het is goed mogelijk dat ouders het openstaande bedrag terugkrijgen.

Wat moeten we doen?

Dit is een onderhandse lening waarvoor het verstandig is om deze via een notaris te laten uitvoeren. In een notarieel document kunnen de voorwaarden van de lening worden bepaald, zoals de looptijd, onderpand en hypotheekrente.De Belastingdienst moet duidelijk maken dat het gaat om een ​​lening voor de aankoop van een woning. Dit is nodig om de hypotheekrente aftrekbaar te maken.

Hypotheekrente

De Belastingdienst stelt eisen aan onderling overeengekomen belangen. Het is voor beide partijen erg voordelig om een ​​zo hoog mogelijke rente af te spreken. Hierdoor krijgen de ouders een groot rendement op het geleende bedrag en geniet het kind een zeer grote belastingaftrek. Het moet een marktconforme hypotheekrente zijn. Afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm bepaalt de Belastingdienst de gemiddelde hypotheekrente. Een te hoge hypotheekrente kan door de Belastingdienst worden bestraft. Belastingdienst accepteert redelijke rente. Je moet verschillende aanbieders vergelijken en het gemiddelde houden. Een spaarhypotheek heeft een hogere rente dan bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek. Het is daarom noodzakelijk om te beginnen met het soort hypotheek dat daadwerkelijk is overeengekomen. Natuurlijk moet u niet vertrouwen op actietarieven van banken.€