Hypotheek afsluiten met je gezin

Je gaat naar de bank om een ​​hypotheek te krijgen. Wist u dat u ook samen met uw gezin fiscaal voordeel kunt krijgen? Een gezinshypotheek kan voordelen bieden voor zowel de kredietnemer als de kredietgever.

Geld lenen binnen het gezin wordt over het algemeen niet aangeraden. Ga je het doen? Zorg in ieder geval voor een goede schriftelijke vastlegging. In de meeste gevallen zal dit een hypotheek zijn die bij je ouders wordt afgesloten, maar je kunt ook een hypotheek bij anderen afsluiten.

Wat zijn de vereisten voor een gezinshypotheek?

De eerste vereiste is een schriftelijke vastlegging. Om van de fiscale mogelijkheden gebruik te kunnen maken, moet de hypotheek geregistreerd zijn bij de Belastingdienst. Op het teruggaafformulier moet in ieder geval de lijfrenteteruggaaf staan. Het moet dus een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek zijn. Daarnaast moet de overeenkomst een zakelijk karakter hebben. Dit betekent dat deze wordt verstrekt tegen marktconforme voorwaarden. Zo is het berekenen van 1% hypotheekrente geen onderneming. Hypotheekrentetarieven kunnen verschillen van commerciële bankrentetarieven, maar slechts in geringe mate.

Het is belangrijk om de lening correct op te stellen bij de notaris. Bij het opmaken van een hypotheekakte heeft de geldschieter voorrang op andere schuldeisers. Een notariële hypotheekakte geeft zekerheid door middel van onderpand en is het bewijs van het bestaan ​​van de lening.

Fiscale gevolgen voor de geldschieter

In het derde vak valt vermogen in ons belastingstelsel. Van het vermogen moet 30% belasting worden betaald over de veronderstelde winst van 4%. Ook na het uitlenen van geld in de vorm van een hypotheek, moet het geld op dezelfde manier worden aangegeven bij de Belastingdienst.

Fiscale gevolgen voor de kredietnemer

De kredietnemer kan de markthypotheekrente aftrekken van het inkomen. Het belastingregime verschilt niet van een hypotheek verstrekt door een bank. Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moet een hypotheek een aflossing van een lijfrente bevatten.

Voordelen voor de geldschieter

In de meeste gevallen zal de geldverstrekker geen financieel gewin nastreven, maar het kan wel. De geldverstrekker ontvangt een maandelijkse rentebetaling die aanzienlijk hoger is in vergelijking met de spaarrente. De ontvangen rente hoeft niet als inkomen te worden gerapporteerd omdat het een rendement is en overeenkomt met het vermogen in de derde kolom.

Voordelen voor de lener

Een familielid is waarschijnlijk milder dan de bank. Vaak wordt de hypotheek van de ouder voor het kind gecombineerd met jaarlijkse donaties.

Faillissementen van familiehypotheken

Bij het afsluiten van een hypotheek is het toch belangrijk om te letten op de maandelijkse kosten die daarbij komen kijken. Het maximale bedrag dat de bank bereid is te verstrekken als hypotheek kan hier worden gebruikt. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan de gevolgen van overlijden en echtscheiding. Gaat de hypotheek naar een zoon of dochter, of is er een andere schoonzoon of schoondochter bij betrokken? Dit zijn zaken die bij een notaris moeten worden gedeponeerd om latere problemen vooraf te verdoezelen.€