Hypotheek afsluiten met een tijdelijke overeenkomst

Banken willen onderpand bij het verstrekken van een hypotheek. Een klant met een vast contract biedt meer zekerheid dan een klant met een tijdelijk contract.

Bij het verstrekken van een hypotheek wil de bank garanties dat de klant de maandlasten ook in de toekomst kan blijven betalen. Daarom zijn er eisen aan het retentierecht (waarschijnlijk te innen bij betalingsachterstand) en het inkomen van de huiseigenaar. Zolang hij of zij het inkomen op peil blijft houden, is de kans groot dat ook de maandlasten betaalbaar blijven. Banenverlies zorgt voor onzekerheid voor de bank.

Minder vaste contracten

In 2010 kregen 83.000 werknemers een vast contract van hun werkgever. In 2011 is dit aantal gedaald tot slechts 2000. De daling is zo groot dat er conclusies uit getrokken kunnen worden. Door de slechte economische situatie durven werkgevers geen vaste arbeidsovereenkomsten aan te bieden. Anderzijds wordt het ook veroorzaakt door de slechte vooruitzichten en het feit dat vaste medewerkers weer moeilijk weg te krijgen zijn.

Geen vast contract, geen hypotheek

Voor het verstrekken van een hypotheek is het noodzakelijk dat degene die een hypotheek wil afsluiten een vast contract heeft bij de werkgever. Betekent mentaliteitsverandering bij werkgevers dat er geen hypotheken meer worden verstrekt? Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de woningmarkt en de economie als geheel. Banken moeten begrijpen dat vaste contracten vaak slechts een schijnzekerheid bieden. In de toekomst zal de ontslagvergoeding waarschijnlijk dalen en wordt het makkelijker om een ​​vaste medewerker te ontslaan.

Beginners kunnen geen hypotheek meer krijgen

De woningmarkt zit op slot omdat starters niet op de woningmarkt komen. Dit wordt deels verklaard door het feit dat starters geen vertrouwen hebben in de ontwikkeling van de huizenprijzen. Daarnaast zullen ze ook moeite hebben met het vinden van een vaste baan. Werkgevers tekenen alleen tijdelijke contracten, dus starters moeten huren. Daarnaast hebben banken sinds augustus 2011 de acceptatienormen voor het verstrekken van hypotheken aangescherpt.

Zijn tijdelijke arbeidsovereenkomsten de toekomst?

Er is een spiraal van negatieve gebeurtenissen die de economie schaadt. Zolang de economie niet herstelt, zullen werkgevers ook terughoudend zijn in hun aanwervingsbeleid. De voordelen van tijdelijke contracten zijn groot voor de werkgever. In onzekere tijden moeten werkgevers voorzichtig zijn met het aangaan van verplichtingen die ze in de toekomst misschien niet kunnen nakomen.

Meer tijdelijke arbeidscontracten voor lange tijd

De aangeboden tijdelijke arbeidscontracten zijn echter steeds vaker langdurig. In 2010 zijn 227.000 uitzendovereenkomsten voor een langere periode dan een jaar afgesloten. In 2011 is dit aantal opgelopen tot 368.000. Dit geeft de werknemer de zekerheid om voor langere tijd te werken en de werkgever heeft het voordeel de werknemer voor langere tijd in dienst te kunnen nemen zonder voor onbepaalde tijd aan hem gebonden te zijn.€