Hyperinflatie op komst?

Inflatie kan zich ontwikkelen tot hyperinflatie wanneer het vertrouwen in geld volledig verloren is. Dit vertrouwen kan om vele redenen verloren gaan. Let op uw beleggingen. Hyperinflatie kennen we uit de Weimarrepubliek en Zimbabwe. Is het nu de beurt aan Europa in 2022 en 2023 en wat betekent inflatie voor uw geld en investeringen? De euro daalt, en dat betekent inflatie importeren. Je kunt ook profiteren van een beetje inflatie, maar het mag niet uit de hand lopen. Hyperinflatie betekent immers ook crisis.

Wat is hyperinflatie?

We weten wat inflatie is: dingen in de winkel worden duurder omdat de prijzen stijgen. Maar bij hyperinflatie hebben we het niet over een paar procent hogere prijsstijging, maar kan de inflatie oplopen tot miljarden procenten. Dit betekent dat de munt waardeloos is geworden. Tijdens de Weimarrepubliek werd de Reichsmark waardeloos door de grote herstelbetalingen die gedaan moesten worden totdat er geld beschikbaar was. De woonkamer bedrukken met rekeningen was goedkoper dan behang kopen. Geld verbranden in de oven was in 1923 goedkoper dan brandstof kopen. In de geschiedenisboeken zien we foto’s van mensen die met een kruiwagen vol geld naar de bakker gaan. Aanleiding voor al deze ellende waren de enorme schulden en vooral het gebrek aan vertrouwen dat alles nog goed komt. De hele crisis dus. In Nederland zien we in 2022 10% inflatie, in Turkije 70%. Wat brengt de toekomst, hoe werkt het eigenlijk?

Fisher’s verkeersvergelijking

Wantrouwen in het geldsysteem en onbeperkt geld bijdrukken kan leiden tot hyperinflatie. Fisher’s verkeersvergelijking maakt dit heel duidelijk:

M x H = B x D

Waarin:

Met andere woorden, als het drukken van geld gelijke tred houdt met de economische ontwikkeling, is de prijs van geld, inflatie, een derivaat dat kan worden gecontroleerd. Maar als de geldhoeveelheid M snel toeneemt en andere factoren constant blijven, betekent dit dat de inflatie zal toenemen. Deze stijgende inflatie wordt hyperinflatie als het vertrouwen in de munt wegvalt. Omdat er geen goudstandaard meer is, volgens welke geld in omloop in een vaste verhouding in goud kan worden omgezet, kan geld onbeperkt worden gedrukt zonder meer te betalen voor papier en inkt aan de bank. Geld drukken is een druk op de knop geworden.

Schulden in de wereld zijn enorm

De schulden van veel landen in de wereld zijn hoog en zijn sinds de kredietcrisis en de coronacrisis alleen maar toegenomen. In Europa ligt de focus op problematische landen als Griekenland, Spanje, Portugal, Italië, maar ook Frankrijk en België. De schuld in de Verenigde Staten is ook enorm en neemt toe. In de VS worden veel dollars gedrukt, maar er is nog veel vertrouwen in de economie. In Europa koopt de ECB staatsobligaties van probleemlanden die niemand meer wil en brengt zo nieuw geld in omloop. Dit is een slechte zaak omdat het het vertrouwen in Europa aantast, dus zelfs een land als Duitsland heeft moeite om zijn staatsobligaties te verkopen. Meer geld in omloop dat niet in de economie terechtkomt, samen met groeiend wantrouwen, is een gevaarlijke combinatie.

Hyperinflatie en investeringen

De waanzin van hyperinflatie is dat het plotseling opkomt en versnelt. Als het vertrouwen eenmaal verloren is, is het bijna niet meer te stoppen. Vergelijk het met de stilte voor de storm. Het lijkt rustig, de weerman heeft slecht weer aangekondigd en ineens is het daar. Hyperinflatie betekent investeren in dingen die niet kunnen worden afgedrukt en die geen eigendom zijn van een land of overheid. Wat in de wereld beperkt is en niet gemakkelijk herdrukt wordt, wordt alleen maar waardevoller bij hyperinflatie. Denk aan edele metalen, goud en grondstoffen. Maar tijd is hier van essentieel belang, zolang er geen hyperinflatie is en de economie instort, daalt ook de waarde van goederen. Op het verkeerde moment kopen betekent te veel betalen. Maar aan de andere kant kan hyperinflatie plotseling optreden en zal de waarde van goederen snel stijgen. Ook zaken waar veel grondstoffen voor nodig zijn, zoals onroerend goed. Op dit moment is onroerend goed nog steeds depressief, maar dat kan snel veranderen tijdens hyperinflatie. Hyperinflatie betekent ook kiezen voor een hypotheek met een lange rentevaste periode.

Inflatie gebruiken, kan dat?

Ja, mensen met schulden profiteren van inflatie. Inflatie vernietigt schulden. Aan de andere kant gaat inflatie meestal gepaard met een hogere rente, waardoor de rentelasten toenemen.

Investeringen en inflatie

Hyperinflatie vernietigt aandelen en kan obligaties waardeloos maken. Gezonde inflatie gecombineerd met gezonde groei is goed voor uw aandelen. Maar als de inflatie stopt (er is geen alternatief voor beleggen), is er een alternatief voor uw geld, de rente zal uiteindelijk stijgen en dus ook de rente op sparen. Dan wordt de spaarrekening weer aantrekkelijk. Denk ook aan onroerend goed (dat in waarde zal stijgen), hoogrentende aandelen, goud en floaters of beleggingen in obligaties met variabele rente.

Hyperinflatie in Europa?

We willen geen hyperinflatie in Europa, want dan zijn de rapen op. Een manier om dit te voorkomen zou kunnen zijn om de hulp van het IMF in te roepen. Dan is een globale aanpak mogelijk en kan het IMF Special Drawing Rights, SDR’s, uitgeven. Bovendien neemt de rol van het IMF in de ondersteuning van Italië al toe. Maar dit alles is geen garantie en zal niet in één middag opgelost zijn. Dus je kunt maar beter voorzichtig zijn. Iedereen met schulden zal snel uit de schulden komen in hyperinflatie, degenen met geld moeten ervoor zorgen dat ze hun geld in het juiste product stoppen. Dan is het verdelen van het geld de beste keuze. Niet allemaal in goud of thuis, maar sommige. Als. Het is misschien geruststellend dat er uiteindelijk een einde komt aan de periode van hyperinflatie.

Lees verder