Hulp en advies voor mensen met een laag inkomen en schulden

Leven van een uitkering of een laag inkomen is niet eenvoudig. Daarom is het noodzakelijk om een ​​goed overzicht te hebben van inkomsten en uitgaven om niet in de schulden te komen met alle mogelijke negatieve gevolgen van dien. Gelukkig zijn er handige tips beschikbaar om u te helpen met de financiële mogelijkheden van de bijstand of een laag inkomen. Hoe groot is het armoedeprobleem? Wat doet schuldhulpverlening? Welke hulpmiddelen zijn er voor mensen die schulden hebben en van een laag inkomen moeten leven?

Laag inkomen en schulden

Bijstand of laag inkomen?

Veel mensen in Nederland hebben maandelijks weinig te besteden door lange periodes van een laag inkomen. Dat blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek over lage inkomens van 18 december 2015. In 2014 moest maar liefst 9,2 procent van de Nederlandse bevolking een jaar of langer rondkomen van een laag inkomen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel mensen die met schulden of grote kosten te maken hebben. Als de schuld en aanverwante problemen zo ernstig zijn, zijn er verschillende instanties die hulp kunnen bieden. Mogelijke hulpmiddelen voor hoge schulden zijn: schuldhulpverlening, executie, voedselbank en tips om geld te besparen.

Schuldverlichting voor schulden

Elke gemeente in Nederland ontvangt geld van de rijksoverheid om de schuldenproblematiek van haar burgers op te lossen. Natuurlijk kan niet iedereen deze dienst zomaar bij de gemeente aanvragen. Elke gemeente heeft zijn eigen regels om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor schuldhulpverlening. Iedereen die in Nederland in aanmerking komt voor schuldhulpverlening heeft recht op een vrijblijvend tarief. Dit betekent dat de schuldenaar een deel van zijn inkomen mag houden om in zijn eigen onderhoud te voorzien. Een goed overzicht van uw schulden en inkomen is essentieel bij het bepalen van uw hypotheekvrije rente. Daarom is het wenselijk om bij schuldenproblematiek te informeren naar de mogelijkheden op het gebied van schuldhulpverlening in de gemeente.

Mogelijke hulp die de gemeente kan bieden:

Voet zonder opzetstuk

Voor mensen die met grote schulden te maken hebben, geldt een niet-confiscatietarief op hun maandinkomen. In principe zijn ze 90% van de bijstandsnorm van die tijd. Lifestyle vormt de ultieme aanvalsvrije basis. Op dit deel van de inkomsten kan geen beslag worden gelegd door de deurwaarder. Dit geld is bedoeld voor het levensonderhoud van de schuldenaar. De gerechtsdeurwaarder moet de hoogte van de losse voet bepalen. Hiervoor heeft de gerechtsdeurwaarder verschillende gegevens nodig om dit correct te kunnen doen. Denk aan inkomensniveau, huur en zorgverzekeringspremie. Alle actuele informatie over de no-appendix footprintregels leest u op de website www.schadeninfo.nl.

Voedselbank

Dat armoede een groot probleem is, blijkt wel uit de vele voedselbanken in Nederland. Daarom is de Voedselbank de snelst groeiende bank van Nederland. Dit komt omdat volgens de voedselbank anno 2016 ongeveer een miljoen Nederlanders op de armoedegrens leven. Voedselbanken voorzien de arme mensen van dit land van eten en drinken. Diverse particulieren, bedrijven, instellingen en de gemeente helpen de voedselbank van voorraden te voorzien. Er zijn bepaalde criteria waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een voedselbank. Deze criteria en meer informatie over de voedselbank vindt u op www.voedingsbank.nl.

Tips om geld te besparen

Naast eventuele hulp van gemeente en overheid, zul je ook initiatief moeten tonen. De gemeente kan wellicht op een minimaal niveau helpen om te overleven, maar ook de levensstandaard zal moeten worden aangepast. Met deze tips kun je geld besparen.

Dure abonnementen

Veel mensen zijn geabonneerd op een dagblad of weekblad. Het zijn dus terugkerende kosten die gemakkelijk te besparen zijn. Vaak zijn er ook veel alternatieven. U kunt bijvoorbeeld buren of kennissen vragen om de krant te lezen. Ook kun je in de bibliotheek vaak gratis boeken, tijdschriften of kranten lezen. Een tv-gids is vaak overbodig omdat de gids op veel tv’s beschikbaar is.

kapper

Misschien is het een kans om te besparen op de kosten van een kapper. Het is een kost die nog elk jaar geld oplevert. Probeer bijvoorbeeld een vriend of familielid uw haar te laten doen voor weinig of geen vergoeding. Of koop een tondeuse en houd deze zelf regelmatig bij. Dat is elk jaar een mooi bedrag dat aan meer noodzakelijke dingen kan worden besteed.

piepen

Regelmatig roken kost veel geld. Het zijn terugkerende kosten die u veel geld besparen. Stoppen met roken is natuurlijk niet makkelijk en voor sommige mensen bijna onmogelijk. Probeer hulp te zoeken bij uw arts en gebruik informatie op internet. Naast het besparen van veel geld is niet roken natuurlijk ook goed voor je gezondheid.

Auto

Autorijden en openbaar vervoer zijn in de meeste gevallen te duur als je van een klein inkomen moet rondkomen. Daarom is het goedkoper om korte afstanden met de fiets af te leggen. Hiermee bespaart u jaarlijks veel geld dat u kunt gebruiken voor de basisbehoeften van het leven. Eten, drinken en een slaapplek zijn natuurlijk belangrijker dan een auto. Daarnaast is fietsen of wandelen natuurlijk ook goed voor je gezondheid.

Boodschappen

Er zijn veel verleidingen bij het winkelen. De frisse geur van het lekkerste eten zal je verwelkomen en kan je doen genieten van al deze lekkernijen. Veel mensen doen impulsaankopen bij de supermarkt omdat ze zonder plan naar binnen gaan. Met deze handige tips zorg je ervoor dat je winkelervaring zo goedkoop mogelijk is.

Winkeltips

Kleding en dingen

Dure merkkleding is een overbodige luxe. Leuke kleding tegen redelijke prijzen is te vinden in veel kringloopwinkels in het land. Ook dingen als een wasmachine of koelkast en andere artikelen zijn te vinden in kringloopwinkels tegen een zeer betaalbare prijs. De kwaliteit van de goederen wordt in de meeste gevallen vooraf gecontroleerd.

Lees verder