Huizenprijzen dalen fors, maar stegen sneller

De huizenprijzen zijn tussen herfst 2008 en zomer 2013 met ongeveer 20% gedaald. Daarom denken mensen negatief over het kopen van een huis. De geschiedenis laat anders zien.

Een huis wordt ook gekocht als een soort investering. U koopt een woning in de veronderstelling dat u deze uiteindelijk voor een hoger bedrag kunt verkopen. Huizenprijzen kunnen niet oneindig blijven stijgen, dus huizenprijzen passen zich zo nu en dan aan. We hebben een correctie gezien in de periode van 1979 tot 1983 en in de periode vanaf 2008. Tijdens zo’n neergang kiezen mensen er weer massaal voor om een ​​huis te huren. De geschiedenis leert dat huisvesting een goede investering is.

Huizenprijzen stijgen? Koop een huis

Er wordt vaak rekening gehouden met recente gebeurtenissen. In een tijd waarin de huizenprijzen dalen, wordt het kopen van een huis als een slechte investering beschouwd. In tijden van stijgende huizenprijzen worden huurders voor gek gehouden. Een vergelijkbare ontwikkeling zien we op de aandelenmarkt. In een tijd dat de AEX meer dan 10% per jaar stijgt, wil iedereen aan de bak. Op het moment dat de AEX naar beneden gaat, stappen we eruit en word je voor gek verklaard als je geld in aandelen stopt.

Huizenprijzen stegen snel tot 2008

De huizenprijzen zijn tussen 2008 en 2013 sterk gedaald. De jaarresultaten zijn echter niet al te slecht, tenminste als je de daling vergelijkt met de stijging tot 2008. Tussen 1996 en 1998 stegen de huizenprijzen landelijk tussen de 3% en 12% (verschilt per provincie). In 2000 stegen de huizenprijzen in alle provincies met ruim 12%. In de jaren na 2000 bleven de huizenprijzen stijgen tot 6% per jaar. Eigenlijk is het niet zo vreemd dat er een correctie zou volgen.

Nieuwe hypotheekregels

Sinds 1 januari 2013 zijn er andere hypotheekregels van kracht. In tegenstelling tot voorgaande jaren was het niet meer mogelijk om de aflossing van de hypotheek uit te stellen tot de einddatum of helemaal over te slaan. Dit is een strikte beperking van de hypotheekrenteaftrek. Deze maatregel verhoogt de maandelijkse kosten. Hypotheken afgesloten voor 2013 worden gerespecteerd en hoeven niet omgezet te worden naar een variant waarin maandelijks wordt afgelost.

Een woning kopen blijft fiscaal aantrekkelijk

Ondanks aangescherpte hypotheekregels is het fiscaal nog steeds aantrekkelijk om een ​​woning te kopen. Hypotheekrenteaftrek is aftrekbaar als er een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek wordt afgesloten. Bij dit soort hypotheken nemen de fiscale voordelen geleidelijk af, maar in kleine stapjes.

Een huis kopen in een dalende markt

Is het verstandig om een ​​huis te kopen in een dalende markt? Op de lange termijn is het een goede investering, maar op korte termijn kunt u toch aanzienlijke verliezen lijden. Het beste moment om te kopen is wanneer de huizenprijzen stabiliseren of zelfs weer stijgen. Dit is echter nog geen garantie. Stabilisatie of stijging kan een tijdelijke ontwikkeling zijn of een door omstandigheden gedicteerde ontwikkeling. Zo zagen we in december 2012 veel meer woningen verkocht worden dan in november. Dit bleek een opleving van korte duur, aangezien kopers nog steeds gebruik wilden maken van de oude hypotheekregels die tot 1 januari 2013 nog golden.€