Huizenprijs- en woningmarktprognose en -prognose 2022

Wat gaat de woningmarkt doen in 2022 en wat is de verwachting voor de woningprijzen in 2022? In veel delen van Nederland is de woningmarkt krap. Lage hypotheekrentes zijn cruciaal en er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de huizenprijzen in 2022 ook stijgen. Wonen gaat in 2022 duurder worden omdat er te weinig woningen worden gebouwd (stikstofcrisis).

Woningmarkt 2020 en 2021

Jarenlang stegen de prijzen van rijtjeshuizen bijna overal in het land en bereikten daarmee het hoogste punt in de Randstad. Er werden meer woningen verkocht, vaak tegen hogere prijzen dan de vraagprijs. De woningmarkt bleef aantrekken. Een groot aantal mensen wil de boot niet missen. Wanneer huizen duurder worden, is het erg verleidelijk om veel langer te wachten met kopen omdat je steeds meer betaalt voor een woning. Sommige Nederlanders zijn al weer voorzichtig omdat de huizenprijzen zo snel zijn gestegen. Expats zien nu ook hun kans om goedkoop een huis te kopen, goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld Londen en New York huizenprijzen.

Woningtekorten en de stikstofcrisis

Er zijn eigenlijk te weinig woningen, de vraag is groter dan het aanbod. Het bouwen van extra woningen kan de woningmarkt misschien helpen verlichten, maar zal weinig verlichting bieden, vooral in de grote steden. Nieuwe woningen zijn niet direct beschikbaar, de stikstofcrisis vertraagt ​​de bouw en er is relatief weinig ruimte voor nieuwbouw in steden. Er is een migratie naar het buitengebied en ook daar zorgt de krappe woningmarkt voor verdere prijsstijgingen. Woningen buiten de grote steden kunnen snel in prijs stijgen. Niet alleen omdat de vraag in meer afgelegen gebieden toeneemt, maar ook omdat stedelingen vaak een mooie winst maken door hun woning te verkopen en daardoor relatief meer kunnen en willen betalen voor een andere woning.

Woningmarkt 2022, huizenprijzen 2022

De druk op de woningmarkt neemt toe. Woningen staan ​​korter te koop en het aanbod slinkt. De woningmarkt van 2022 kan niet los worden gezien van de ontwikkelingen in 2021 en voorgaande jaren. Sommigen spreken zelfs over het gebrek aan woningen in Nederland. De hypotheekrente is laag en de economische vooruitzichten voor 2022 zijn gunstig. De werkgelegenheid groeit en het consumentenvertrouwen stijgt. Dit zijn allemaal positieve factoren voor de huizenprijzen.

De woningmarkt in 2022 blijft verbeteren

De woningmarkt zal in 2022 verder aantrekken, er is immers een woningnood en dat drijft de prijzen op omdat de vraag naar woningen groot is. Je kunt verwachten dat een woning huren vaak duurder is dan nu een woning kopen. De woningmarkt is een cyclische markt met hoogte- en dieptepunten, en naar verwachting zullen we in 2022 weer hoogtepunten zien. In 2022 hebben minder mensen een restschuld, waardoor verhuizen ook makkelijker wordt. We zullen in 2022 meer bewegingen zien, ondanks de vaak kritische kijk van banken op hypotheken en strengere leennormen.

De Nederlandse kernmarkt in 2022 is goed

De fundamenten van onze woningmarkt zijn goed:

Prognose: huizenprijzen stijgen in 2022

Veel signalen wijzen op een verdere stijging van de huizenprijzen als de corona ons land heeft verlaten. Ook nieuwbouwwoningen worden in 2022 duurder (pfas, stikstofprobleem) en de bestaande voorraad blijft natuurlijk niet achter. Sterker nog, bij weinig nieuwbouw zal de druk op de bestaande bouwprijzen alleen maar toenemen. Natuurlijk moet de economie echt herstellen en mensen meer vertrouwen geven over de toekomst. Een huis koop je niet voor een paar weken, maar voor jaren, en wie het wil kopen, kan te laat zijn. We zien het immers ook op de beurzen. Iedereen wil kopen wanneer de prijzen het laagst zijn, maar weinigen slagen erin. 2022 zou weer een goed jaar kunnen worden voor de woningmarkt. Zeker als de hypotheekrente nog laag is. De rente stijgt in 2022 waarschijnlijk licht, maar blijft ook dan structureel laag. De woningmarkt zal daarom naar verwachting ook in 2022 doorzetten, vooral in gebieden waar de woningmarkt krap is.

Lees verder