Huizen zonder eigen vermogen door Jubelton’s 2021-donatie

Een woning kopen met hypotheek zonder veel overwaarde of spaargeld kan in 2021 en 2022 nog wel, maar wordt steeds moeilijker. In 2021 en 2022 kunt u tot 100% lenen. Het vereist vaak een goedbetaalde vaste baan en een bank die wil meewerken. De relatie tussen de hypotheek en de verkoopwaarde van de woning Loan to Value wordt steeds belangrijker. Maar als je rijke ouders hebt, kunnen ze je een belastingvrije schenking van € 105.300 geven, jubelton dus.

Woning zonder eigen vermogen of met een Jubelton-donatie in 2021 en 2022

Hypotheekeisen worden strenger, maximale hypotheek lager

De eisen voor het krijgen van een hypotheek worden strenger. Tot 2014 was het nog mogelijk om de hoogste hypotheek te krijgen tot 125% van de waarde van de woning, in 2021 en 2022 zal dat nog maar 100% zijn. Inclusief de kosten van de aankoop, dus inclusief de kosten van de notaris en uw hypotheek. Als u in 2021 en 2022 tot 100% van de waarde van de woning wilt financieren, moet u een eigen vermogen meenemen om de extra kosten te compenseren.

Kosten van het kopen van een huis

Naast de aankoopprijs en verhuis- en inrichtingskosten, krijgt u te maken met nog hogere kosten.

Kosten van het kopen van een huis

Overweeg alstublieft:

Sommige van deze extra kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Eigen vermogen of sparen is verstandig bij het kopen van een huis

Voor iedereen die eerst spaart en later koopt, is het grote voordeel dat de hypotheek wat lager kan en dus minder snel schulden heeft. Tegelijkertijd moet iedereen die nu wacht om te sparen voordat hij een huis koopt, meer kapitaal meebrengen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Daarnaast trekt de woningmarkt aan en is de hypotheekrente laag. Niemand weet of dit zo blijft, maar als de hypotheekrente gaat stijgen en huizen duurder worden, heb je feitelijk niets bespaard. Kortom, er is geen beloning voor het uitstellen van uw aankoop.

100% aflossingsvrije hypotheek?

Ook voor hoge inkomens is een nieuwe, geheel aflossingsvrije hypotheek niet meer toegestaan. Vroeger was het een prima manier om een ​​flinke hypotheekrenteaftrek te krijgen, maar ook dat is stopgezet. Wilt u renteloos financieren, dan mag dat nog tot 50% van de waarde van de woning, zonder aftrek van hypotheekrente. De rest moet in ieder geval met een annuïteitenhypotheek worden gefinancierd.

Jubelton door te doneren in 2021 en 2022

Een krappe woningmarkt kost veel geld. Sommigen hebben het geluk dat hun ouders Jubelton gebruiken in 2021 en 2022. Dit betekent dat € 105.302 belastingvrij kan worden geschonken als de schenking wordt beëindigd in een eigen woning. Voorwaarde is dat de ontvanger van het geschenk (of partner) jonger is dan 40 jaar. Het hoeft geen 105.302 euro te zijn, het mag minder. Dit gedoneerde bedrag zal de aankoop van uw huis zeker gemakkelijker maken. Als je in 2022 begint met doneren, is de jubelton 106.671 euro.

Hypotheekadvies krijgen

Een huis kopen is een grote investering in de toekomst, een hypotheek is een ingewikkeld product. Het is dus duidelijk dat als je op het punt staat om die grote uitgave voor je huis te doen en niet zeker weet of het nu het juiste moment is, je ook goed advies moet inwinnen bij een makelaar en hypotheekadviseur. Een goede makelaar houdt je goed op de hoogte. Hij of zij heeft de beste kennis van de woningmarkt waarin u zich wilt vestigen en kan u de actuele verkoopprijs en verkoopstatus geven. Een makelaar ziet als eerste waar de goede deals zijn, wat de goede plekken zijn en wat de kansen zijn. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan voor u op zoek gaan naar de beste financiering. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met advies, maar altijd te laat komen kan ook duur zijn. De huren stijgen, dus huurwoningen, voor zover die al beschikbaar zijn, zijn vaak een duur alternatief.

Kopen in 2021 en 2022

Kortom, wat gaat u doen, vertragen of risico lopen met de aankoop? Wat je ook doet, houd jezelf altijd goed op de hoogte want er zijn nog veel mogelijkheden. Als je geluk hebt, ken je ook iemand die bereid is meer dan 100.000 euro belastingvrij te doneren. Ook de schenking voor de verbouwing van de woning van de eigenaar kan tot boven de 105.000 euro belastingvrij zijn. Als de schenking van deze 105.302 euro (een deel van) in 2021 is gestart, kan de ontvanger de schenking ook in 2022 en 2023 besteden. Het biedt zeker perspectief voor een nieuwe aankoop of verbouwing. Rutte 4 wil deze regeling de komende jaren afschaffen, dus go for it

Lees verder