Huizen in Duitsland zijn veel goedkoper

Net over de grens in Duitsland vind je woningen voor ongeveer de helft van vergelijkbare woningen in Nederland. Een herenhuis met vijf ruime kamers, twee badkamers en een garage op circa duizend vierkante meter eigen grond verliest vaak nog geen drie ton. Het kasteel van dromen is binnen handbereik. Er zijn verschillende redenen waarom.

Economie

De slechte economie hield aan
lage huizenprijzen
. Werkloosheid onder de 9 procent was na 1995 in het grootste deel van Duitsland iets bijzonders. Huizenprijzen veranderen gewoon met de economie in zowel Duitsland als Nederland, zowel omhoog als omlaag.

Thuis Duitsland

De rente steeg in de jaren negentig
omlaag
maar de regering handelde niet. In Duitsland werden geen banen gecreëerd. De werkloosheid steeg en de huizenprijzen bleven dalen, net als in Nederland in de jaren tachtig. In de eerste helft van de jaren tachtig daalden de huizenprijzen in Nederland met bijna 20 procent. Sinds 1990 begon de Nederlandse economie te verbeteren, waardoor de prijzen met gemiddeld zeven procent per jaar stegen. In Duitsland was de stijging zeer gering, gemiddeld minder dan één procent per jaar.

Ook het werkloosheidspercentage verschilt, met acht procent in Duitsland en vier in Nederland. Nu neemt de regering maatregelen om de werkloosheid terug te dringen. Er bestaat
hervormingen
economische stimulans aangekondigd. De tijd zal het leren als het spook van een recessie opdoemt.

Bevolkingsgroei

Een andere reden waarom de huizenprijzen in Duitsland veel lager zijn dan in Nederland, is de bevolkingsgroei. In Nederland zal het de komende jaren snel toenemen, maar in Duitsland zal het tegenovergestelde gebeuren:
bevolkingsafname
. Dat neemt niet weg dat de vraag naar woningen nog steeds vrij hoog is, maar wel veel lager dan in Nederland. Het gaat niet zozeer om het aantal mensen, maar om het aantal huishoudens, dat in West-Duitsland nog steeds groeit. Maar er is nog een groot verschil met Nederland.

kredietcrisis

Net als Nederland schoot ook Duitsland banken te hulp die dreigden om te vallen. Het doel was om “de financiële markt te stabiliseren, de Duitse economie van kapitaal te voorzien en de veiligheid van spaarders en investeerders te waarborgen”, zei het in een verklaring na de eurotop in Parijs. ‘
noodsituatie
veel gevraagd in de markt
Noodmaatregelen
‘ die volgde.

De nabije toekomst ziet er veel beter uit en er zal niet veel verschil zijn tussen Duitsland en Nederland aangezien de Nederlandse economie sterk afhankelijk is van Duitsland. Onze economieën zijn bestand tegen en zijn sterker dan bijvoorbeeld België en Spanje, waar het aantal faillissementen snel toeneemt.

middelen van bestaan

De kosten van levensonderhoud zijn in Duitsland
aanzienlijk lager
dan in Nederland met gemiddeld 15 tot 20 procent. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, kun je ze vinden op Verhuis.de. Bent u echt op zoek naar een woning in de grensstreek, dan kan Donkiz.nl u helpen.€