Huis en locatie te koop

Een groot deel van de waarde van een te koop staande woning wordt bepaald door de ligging. Een huis te koop in Utrecht of Zeeland kan een verschil maken van vele tienduizenden euro’s.

U hoeft om te beginnen niet op zoek naar een goedkoop huis in Amsterdam. Je hebt zelfs moeite om naar plekken buiten de Randstad te gaan. Gemiddeld staan ​​de duurste huizen van Nederland in Bloemendaal (748.000) en de goedkoopste in Reiderland (124.000). Dit verschil heeft veel te maken met de locatie. De gemeente Ryderland in de provincie Groningen is minder populair dan elke andere plaats. Een exact identiek herenhuis in Bloemendal zal enkele tonnen duurder zijn dan in de provincie Groningen, Zeeland of Limburg.

Maak een verschil

Dit komt mede door vraag en aanbod. Er zijn weinig woningen in de Randstad en de vraag is daar groot. In economisch minder welvarende regio’s is het aanbod voldoende in verhouding tot de vraag. Mensen wonen waar ze kunnen werken. Zo is de werkgelegenheid in een groot deel van de provincie Groningen laag. Ook binnen steden kunnen de verschillen groot zijn.

Verschillen in steden

In een stad kan er een groot verschil zijn tussen woningwaarden in verschillende buurten. Het is ook een kwestie van locatie. Een appartement in een grachtenpand in Amsterdam kan twee keer zo duur zijn als een vergelijkbaar appartement in Amsterdam-Noord. Mensen zijn bereid veel te betalen voor een plek naar keuze. Een huis kopen in een van de renovatiewijken kan erg voordelig zijn. In gebieden die nu als slechte gebieden bekend staan, kun je goedkoop een huis vinden. Zodra de microwijken worden gerenoveerd, zal dat ook merkbaar zijn in de ontwikkeling van de huizenprijzen. Tien jaar geleden was het Westerparkgebied een arm gebied. Na een ingrijpende verbouwing en het toevoegen van meer groen is het een gewilde wijk geworden. De gemiddelde huizenprijzen zijn fors gestegen in vergelijking met andere wijken.

Misdrijf

Criminaliteit kan de doodsteek zijn voor de leefbaarheid in een buurt. Toenemende agressiviteit en criminaliteit kunnen de buurt volledig in een achterstandszone doen schuiven. Historisch gezien zal dit vaak gebeuren in buurten die goedkopere huizen hebben in vergelijking met de rest van de stad. Gezinnen zullen uiteindelijk verhuizen naar een andere wijk als de onrust in de wijk toeneemt. Sommige plaatsen in Nederland hebben al een actief verspreidingsbeleid om te voorkomen dat te veel zwervers dezelfde wijk binnenkomen. Er zijn zelfs plekken in Nederland, waaronder Dordrecht, waar mensen met een strafblad in bepaalde gebieden niet worden gehuisvest. Deze mensen worden afgewezen.€