Houd eurorekeningen bij met EuroBillTracker
Aan uw euromunten kunt u eenvoudig zien uit welk land ze komen. Toen de euro werd ingevoerd, was dat goed nieuws voor de echte verzamelaar. Maar nu je de munten van alle landen meerdere keren in handen hebt gehad, heeft EuroBillTracker iets anders bedacht: volg je eurobiljetten met deze eurotracker! U kunt aan de eerste letter van de unieke code van het biljet zien uit welk land het biljet afkomstig is.
EuroBillTracker
- Wat is EuroBillTracker?
- Hoe werkt het?
- Klopt bij het invoeren van een noot
- Distributie van eurobankbiljetten
- waar is george?
Wat is EuroBillTracker?
EuroBillTracker
is een niet-commercieel project waarmee iedereen het pad van de eurobankbiljetten kan volgen. U zult dus geen advertenties op de site tegenkomen. De site werd op 1 januari 2002 opgericht door Philippe Girolami, Ansi Johansson en Marco Schilde. Ze onderhouden de site tot op de dag van vandaag. Inmiddels is het vertaald in 17 talen, waaronder het Nederlands. U kunt bijvoorbeeld op de site zien dat het briefje dat u vandaag invoert ook in handen was van een ander lid dat het drie jaar geleden als wisselgeld ontving toen hij een pakje sigaretten kocht in Madrid, Spanje. Of je geeft het uit bij Albert Heijn en een ander lid krijgt het daar weer terug als ze gaan winkelen.
Hoe werkt het?
Om deel te nemen moet je een account aanmaken op de website. Het is heel eenvoudig en je hoeft je lidmaatschap niet per e-mail te bevestigen. Door gebruik te maken van de knop “Nieuw Ticket” gaat u naar een scherm waar u informatie kunt invoeren over het ticket dat u momenteel bezit. Het gebeurt als volgt:
- Selecteer een nootwaarde.
- Voer de korte code in. Dit is de code in kleine letters op de voorkant van het briefje. Het kost bijvoorbeeld 5 euro in een rechthoekige doos en 10 euro in een ster.
- Voer het serienummer in. Dit is het nummer dat op de achterkant van elk biljet in de rechter- en linkerbenedenhoek staat, en begint met een letter gevolgd door elf cijfers.
- Als je wilt, schrijf dan iets in de comments. Het is leuk om hier in te vullen waar je het kaartje hebt gekregen en optioneel of het een nieuw of gebruikt kaartje is. Je kunt het in het Nederlands doen, maar gebruikers uit andere landen vinden het leuk als je het in het Engels doet.
- Voer de stad in. Dit gaat niet over waar je woont of waar je bent bij binnenkomst, maar waar je je ticket hebt gekregen.
- Voer het land in. Dit is het land waar je je ticket hebt ontvangen.
- Vul je postcode in. Dit is de postcode van de plaats waar je je ticket hebt ontvangen, zonder spaties. Het kan ook een regiocode zijn.
- Klik OK. U ontvangt dan een bevestiging en kunt zien in welk land het ticket is afgedrukt.
Klopt bij het invoeren van een noot
Als je een notitie invoert die al in het systeem zit, of iemand anders dezelfde notitie na jou invoert, noemen we dat een hit. Beide gebruikers krijgen dan bericht. Leden voeren elke dag samen duizenden bankbiljetten in!
Zodra u uw eerste hit krijgt, wordt u naar uw persoonlijke pagina geleid, waar uw notitie wordt weergegeven. Het kan in dezelfde stad zijn, maar het kan ook aan de andere kant van Europa zijn. De beweging wordt ook op de kaart weergegeven. Met veel hits zal deze kaart gevuld zijn met pijlen die naar verschillende locaties wijzen.
Je statistieken registreren ook hoeveel notities je hebt ingevoerd met welke waarde, en waar je internationaal, nationaal en in je stad bent door het aantal ingevoerde notities. Soms krijg je je eerste hit pas na 300 inzendingen, maar als je de eerste keer geluk hebt! Tot op heden heeft de site al honderdduizenden hits geregistreerd.
Distributie van eurobankbiljetten
Natuurlijk is het niet alleen hersenloos amusement. Een ander kenmerk van de website is dat ze de distributie van eurobankbiljetten nauwkeurig volgen. Op de site kun je in prachtige taartdiagrammen zien hoeveel van de Nederlandse of andere bankbiljetten nog in het land van herkomst circuleren en waar de rest van de euro’s is gebleven. Zo circuleert Nederland momenteel 6,8% van alle eurobankbiljetten die in Europa in omloop zijn.
Ook zie je dat eind januari 2002, de maand waarin de euro werd ingevoerd, 94% van alle in Nederland gedrukte bankbiljetten nog in Nederland was. Precies een jaar later was dat nog maar 59%, nog een jaar later – 41%, en nu veel minder.
waar is george?
Het is ook mogelijk om Canadese of Amerikaanse dollars te volgen. Een soortgelijk project met de naam loopt al jaren in Amerika waar is george?. Hier kunt u op bijna identieke wijze uw dollarbiljetten registreren. Onthoud ook dat leden van deze site vooral blij zijn te zien dat een briefje dat ze in de VS hebben ingevoerd of op het punt staan binnen te komen, ook in Nederland is geweest!€