Houd de kredietbeoordelaars in de gaten

Kredietbeoordelaars, kredietbeoordelaars en kredietbeoordelaars als Standard & Poors, Moody’s en Fitch dreigen de schuld te krijgen van de Amerikaanse hypotheekcrisis en krijgen soms de schuld van het te snel afwaarderen van sommige Europese landen. landen. Ze zouden soms te traag zijn geweest om te reageren op kredietcrisissen en soms te snel om kritiek te vermijden. Maar wat is de taak van een ratingbureau?

Een ratingbureau moet aangeven hoe stabiel bedrijven en financiële producten zijn

Ratingbureaus S&P en Moody’s, evenals rating AAA tot C- en D

Houd de kredietbeoordelaars in de gaten. Kredietbeoordelaars zijn er dol op
Standard & Poors en Moody’s
dat wil zeggen, zij publiceren regelmatig hun ratings over de kredietwaardigheid van een specifieke emittent of een specifiek financieel instrument. Deze ratings geven aan hoe groot de kans is dat financiële verplichtingen niet worden nagekomen. Hiervoor worden gedetailleerde beoordelingsschalen gebruikt. De beoordeling wordt weergegeven door verschillende symbolen zoals A, B, C of D en hun varianten. A is het hoogste, D het laagste. AAA, Triple A is bijvoorbeeld de hoogste kredietwaardigheid. Dit is erg belangrijk voor het bedrijf. Overigens liet kroonprins Willem-Alexander hem ook genieten van zijn triple A-status bij de geboorte van een derde dochter met de initiaal A. Zo heeft Rabobank in Nederland ook een dubbele A-status. Het was voorheen triple AAA-status. Het bedrijf met de letter D is de standaardbetaler.

Wat is het belang van een hoge ranking voor een bedrijf?

Een hoge rating betekent veel. Dit leidt tot goedkopere financiering. Het is duidelijk dat een hoge rating een bedrijf veel geld kan besparen. Niet voor niets worden beursgenoteerde bedrijven vaak gestraft als hun rating om de een of andere reden wordt verlaagd. Daarnaast wordt bij het verlengen van een lening vaak bepaald dat de lening moet worden beëindigd bij wijziging van de rating. Soms volgen versnelde schuldaflossing of andere veranderingen in kredietvoorwaarden die nadelig zijn voor het bedrijf.

Wat is de betekenis van een hoge productbeoordeling?

Ook financiële producten worden beoordeeld. De waarde van dergelijke ratings zal naar schatting gelijk zijn aan de waarde van de hoge rating van het bedrijf. Als het product een hoge rating heeft, is er meestal minder risico en kan het relatief goedkoop worden doorverkocht. Op deze manier zouden hypotheekproducten van bijvoorbeeld de Amerikaanse subprime-markt ondergewaardeerd moeten worden.

Wat zijn derivaten?

Om van subprime-leningen af ​​te komen, creëerden banken nieuwe derivaten. Dit waren pakketten met enkele goede en minder goede leningen. Ook deze derivaten werden geëvalueerd. Nu lijkt dit vaak te hoog, waardoor de koper gedwongen wordt meer risico te nemen dan hij uit de taxatie zou kunnen aflezen.

Enquête onder kredietbeoordelaars

Blindelings vertrouwen op kredietbeoordelaars lijkt niet zo slim. Zo nam de hypotheek- en schuldencrisis van 2008, waarvan we in 2020 nog steeds niet hersteld zijn, een nieuwe wending. De banken wezen op de kredietbeoordelaars. Ze zouden te laat hebben afgewaardeerd en soms zelfs te hoge beoordelingen hebben gegeven. In 2020 komt er een coronacrisis, dus we weten zeker dat de rating van de kredietbeoordelaars op dit moment klopt. Sommigen zeggen dat de aandelenmarkten in 2020 erg hoog staan. Dus laten we doorgaan.

Solide banken met een hoge kredietwaardigheid

Er zijn verschillende maatregelen ontwikkeld om te bepalen hoe stabiel en betrouwbaar banken zijn. Sommige heel ingewikkeld, andere heel duidelijk. De meest gebruikte zijn ratings en level 1 ratio. Het is een manier om aan te geven hoe stabiel een bank of andere financiële instelling is. Goede ontwikkeling dus. Regelmatig uitgevoerde stresstests moeten ook meer vertrouwen geven in het financiële systeem en tijdig de vinger op de zere plek kunnen leggen. Deze zere plekken zijn er zeker, de corona is daar mede debet aan, meerdere landen hebben zich sinds de kredietcrisis nauwelijks hervormd. De schuldenlast is in veel gevallen alleen maar toegenomen. In 2020 zouden banken bang moeten zijn voor slechte leningen. Dit zijn leningen die nooit worden terugbetaald en kunnen worden afgeschreven.

Spelbeoordelingsbureaus

Ratingbureaus moeten in de eerste plaats in staat zijn om de kredietwaardigheid van een bedrijf, product of land te bepalen. Politici worden dan gewaarschuwd dat er iets moet gebeuren. Maar of het gebeurt, en in voldoende mate is gebeurd, komen we er meestal pas achter als het te laat is.€