Hoogste spaarpercentage: maak een slimme rentecombinatie (dakpanmethode)

Stel uw eigen samengestelde pakket samen met de hoogste rente op sparen en vermogen. Stel uw eigen slimme rentemix samen en profiteer optimaal van de hoogste spaarrente van ons land. Het is niet altijd duidelijk wat de rente in de eurozone op korte termijn gaat doen. Daarom is het verstandig om de voorwaarden van je spaargeld en verschillende spaarrekeningen te splitsen om ze samen te voegen tot een mooie eenheid. Gebruik deze dakpanmethode in uw voordeel.

Wat is een slimme rentecombinatie als je wilt sparen?

ECB en Fed

De belangrijkste beleidsdoelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) is om de inflatie in de eurozone op maximaal 2% te houden. De groeidoelstelling op basis van het Verdrag van Maastricht is daarbij ondergeschikt. De Federal Reserve Bank, de Fed, houdt vooral de stabiele economische groei in de gaten. De centrale banken, de ECB en de Fed spelen een zeer belangrijke rol bij het vaststellen van de rentetarieven, maar hebben niet altijd dezelfde doelen.

De hoogste spaarrente

Iedereen wil altijd de hoogste spaarrente op zijn spaarrekening. Maar niemand weet hoe lang de rente op een bepaald niveau blijft. Of dat je beter kunt sparen op een onvoorwaardelijke rekening met een korte variabele rente, of dat je voor een lange termijn spaarrekening beter kunt kiezen voor een hoge rente. Niemand weet het, zelfs de bank niet.

Banken van rentecombinaties

Vaak lijkt het alsof er nauwelijks een pijl zichtbaar is op het renteverloop. En toch willen we natuurlijk zo goedkoop mogelijk besparen. Banken hebben daarom een ​​duidelijk stappenplan voor de spaarrente. Ze willen hun risico’s verkleinen door hun geld te kopen, verkopen en beleggen goed te verdelen. Ze stoppen niet al hun geld in één mandje, maar proberen een goede mix van rente en beleggingen te creëren. Particulieren doen het nog te weinig, terwijl het zelf niet zo moeilijk is. Het wordt zelfs ten zeerste aanbevolen omdat het rendement op uw spaargeld zal groeien.

De slimme rentemix voor particulieren

De meeste mensen weten dat ze hun beleggingen goed moeten spreiden, maar hebben vaak nog nooit gehoord van renteverhogingen. Het komt erop neer dat niemand precies weet wat de rente in de nabije toekomst zal doen. Door een uitgebalanceerde combinatie van rentetarieven wordt een deel van het spaargeld voor een korte periode gefixeerd, en een deel ook voor een langere periode in de vorm van een spaardeposito. Het doel is om de gemiddelde rente over uw spaargeld zo hoog mogelijk te maken.

Bepaal het optimale belang

Hiervoor zijn allerlei renteregelingen denkbaar, afhankelijk van het verschil tussen korte en langere rente en uw spaarperiode:

Voorbeeld berekening rente samengesteld sparen 1

Stel dat u ziet dat de rente op een maandelijkse storting 0,3% is, maar bijvoorbeeld twee- en vijfjaarsdeposito’s geven 1% spaarrente. Omdat je niet weet wat de rente over een paar maanden gaat doen, maar je wel een opwaartse beweging verwacht, kies je er bijvoorbeeld voor om 50% te breken bij maandelijkse stortingen en tweemaal 25% bij de genoemde jaarlijkse stortingen. Het gemiddelde rendement is dan maximaal 0,65%.

Voorbeeld 2 van de berekening van rente samengestelde spaargelden

Zelfde als voorbeeld 1, maar u verwacht liever dat de rente gelijk blijft of mogelijk daalt. U wilt echter ook enigszins flexibel blijven. Zet bijvoorbeeld 20% op een maandelijkse storting of een goede risicovrije spaarrekening en de rest op een vijfjarige storting. De opbrengst is dan 0,86%.

Dakpan methode:

De dakpanmethode is ook een combinatie van rentetarieven. U verdeelt uw spaargeld bijvoorbeeld in vijf delen. Deel 1 leg je voor 1 jaar vast in termijndeposito, deel 2 voor twee jaar enzovoort. De afzettingen overlappen elkaar dan gedeeltelijk, vandaar de naam dakpanmethode.

Slot

Op deze manier kan iedereen, ook in onzekere situaties, eenvoudig berekenen wat een redelijke bandbreedte is voor een optimale winst. Vergelijk bankaanbiedingen en profiteer er vooral van.

Lees verder