Hoog inkomen en toch schulden

Een groot inkomen is geen garantie voor een schuldvrij bestaan. Ook mensen met een royaal inkomen komen in de problemen door een te hoog bestedingspatroon.

Vaak wordt gedacht dat mensen met schulden een laag inkomen hebben, maar dit is zeker niet altijd het geval. Het gaat er niet om hoeveel je elke maand krijgt, maar wat je ermee doet. Vooral statuszoekers moeten juist dieper in de buidel tasten dan gezien hun financiële situatie mogelijk is. Met hun royale inkomen kunnen ze gemakkelijk grote bedragen lenen, waardoor ze nog dieper in de problemen kunnen komen.

Oorzaken van schulden

Niet iedereen die schulden heeft, is schuldig. De meeste mensen hebben een laag inkomen waar ze amper de eindjes aan kunnen knopen. Een kleine storing kunnen zij financieel niet opvangen en er zijn schulden ontstaan. Na het nemen van een lening wordt het leven nog moeilijker. De rente en aflossing van de lening moeten maandelijks worden betaald. Schulden kunnen je eigen schuld zijn, maar vaak ook door pech of fraude.

Huis prijzen

Ook denken de meeste mensen met hogere inkomens ruimer over geld na. Ze geven euro’s uit zonder na te denken. Ook zijn ze bereid iets meer risico te nemen op hun woning dan mensen met een laag of gemiddeld inkomen. Sinds 2008 is de gemiddelde woningwaarde gedaald. Vooral huizen in het duurste segment daalden sterk. De huiseigenaren, die met twee zeer dure huizen achterbleven, hadden een groot probleem. De huizen stonden langer te koop en ze kregen ook nog minder geld voor het oude huis. Een paar procent minder rendement op een huis, zeg een miljoen euro, maakt een groot verschil. De prijsdaling met een paar honderdduizend euro is geen uitzondering voor het zeer dure segment.

Restschulden bij verkoop woning

Hypotheken afgesloten met de Hypotheek Garantie vallen onder de garantieregeling. Bij verkoop met garantie van de resterende schuld neemt de regeling de resterende schuld over. Deze garantie kan echter worden afgesloten tot een maximale aankoopprijs van € 350.000. Restschulden die voortvloeien uit de verkoop van woningen die niet onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen, blijven schulden van de verkoper. Huizen worden meestal niet met verlies verkocht, maar in sommige gevallen is het onvermijdelijk. Zodra de huiseigenaar de maandelijkse rente en hoofdsom niet meer kan betalen, is de bank genoodzaakt om actie te ondernemen. Banken kiezen er vaak voor om het huis met verlies te verkopen.

Houd uw uitgaven onder controle

Wanneer we meer geld verdienen, voelen we ook de drang om meer geld uit te geven. Deze manier van omgaan met geld is gevaarlijk. Zo bouw je nooit een goede buffer op voor onverwachte uitgaven. Ook voor hoge inkomens is het belangrijk om goed op het budget te letten. Het kopen van statussymbolen, zoals een bepaald merk en type auto of een jaarlijkse exotische vakantie, zou geen geldprobleem moeten zijn.€