Hoog inkomen en schulden

Een hoog geldelijk inkomen is geen garantie voor een probleemloos leven. Werkloosheid, ziekte, echtscheiding of slechte uitgaven kunnen ook hoge verdieners tot diepe schulden leiden.

Mensen die hulp nodig hebben met schulden denken vaak aan gezinnen met een laag inkomen. Falen of bepaalde beslissingen kunnen iedereen in de problemen brengen. Mensen die voorzichtig en slim met geld omgaan, komen veel minder snel in de problemen. Iemand die veel verdient en dat wil laten zien aan de omgeving kan makkelijk in de problemen komen.

Afsluiten van de primaire hypotheek

Een subprime-hypotheek is een hypotheekschuld die hoger is dan 75% van de executiewaarde van de woning (zonder hypotheekgarantie van de overheid). Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar als het huis ook nog wordt gekocht op basis van de hoogst mogelijke hypotheek naar inkomen, kunnen er gemakkelijk problemen ontstaan. Dit kan gebeuren doordat een van de kostwinners zijn inkomen verliest. Als dit ook samenvalt met een forse waardedaling van de woning, staat de woning ook niet te koop, omdat de vraagprijs te hoog moet worden vastgesteld.

Uitgavenpatroon komt niet overeen met inkomen

Mensen die slecht met geld omgaan, maakt het niet uit hoeveel ze verdienen. Iemand die altijd een netto inkomen van € 4.000 te kort heeft, zal niet rond kunnen komen van het dubbele van dat bedrag. Mensen die hun bestedingspatroon meteen naar boven bijstellen als hun inkomen stijgt, komen nooit in een situatie terecht waarin ze maandelijks geld overhouden.

lening afsluiten

Te gemakkelijk lenen is een groot probleem. Iemand met een hoog inkomen kan ook gemakkelijk grote bedragen lenen. De bank berekent hoeveel er nodig is om van te leven en de rest van het inkomen kan worden gebruikt om de lening terug te betalen. Met het geleende geld kun je dure dingen kopen en dan moet je elke maand grote bedragen aan rente en aflossing betalen.

Zelfstandig ondernemer en belasting betalen

Als u in dienst bent, betaalt uw werkgever de belastingen, het resterende bedrag wordt netto aan u uitbetaald. Voor zzp’ers werkt het anders, zij moeten zelf hun belastingen betalen. Zelfstandigen die hun zaken niet op orde hebben, kunnen gemakkelijk afrekenen. Hierdoor kan het voorkomen dat de Belastingdienst later belasting eist over een bepaald bedrag dat de zzp’er als netto beschouwde.

Een andere bedreiging is het ontbreken van bepaalde soorten uitkeringen voor zelfstandigen. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid kunnen zij van de ene op de andere dag een zeer sterke inkomensdaling ervaren. Het niet hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan ernstige gevolgen hebben.

Scheiding

De financiële gevolgen van een echtscheiding kunnen zeer ernstig zijn. Dit geldt met name voor hoogverdieners van wie de partners weinig of geen inkomen hebben. De ex-partner moet dan een groot bedrag aan alimentatie betalen.

Ook voor mensen met een bovengemiddeld inkomen is het belangrijk om een ​​spaarrekening te hebben voor onvoorziene omstandigheden.€