Homebook: weet hoe je een budget plant!

Het niet bijhouden van uw inkomsten en uitgaven is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van geldtekorten en/of schulden. Het bijhouden van een grootboek kan inzicht geven in uw financieel beheer. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: hoe leer je een budget te plannen en een huishoudboekje bij te houden?

De sleutel is een overzicht van uw financieel beheer

Iemand die een overzicht heeft van zijn geld weet hoeveel er wanneer binnenkomt, maar vooral hoeveel er per maand (of week) uitgaat. Aan de andere kant kan iemand die geen idee heeft van zijn financieel beheer gemakkelijk meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Dit maakt het gemakkelijk voor u om in het rood te staan, omdat u aan het einde van uw salaris nog een deel van de maand over heeft. En rood staan ​​kost veel geld (van 8 tot 15% van het bedrag dat rood staat; zie Nibud – rood staan). Daarom is het goed om te leren budgetteren en je huishoudboekje up-to-date te houden.

Wat is budgetteren?

Budgetteren is ‘budgetteren’. Dus wat is een begroting? Een budget is het bedrag dat u opzij zet voor bepaalde uitgaven. Zo kun je budgetteren voor je vakantie in Spanje, maar ook voor je maandelijkse inkomsten en uitgaven!

Welke budgetten heb je?

Het belangrijkste is dat je een budgetoverzicht geeft. Begin dus eerst met uw inkomen. Eerste prijs al het volgende.

Bereken ook uw uitgaven. Begin met vaste lasten per maand:

Bereken dan de vaste kosten per jaar:

Bereken nu alle variabele kosten per maand:

Een overzicht van alle mogelijke uitgaven vindt u in de rubriek Inkomsten en uitgaven.

Als je alles hebt uitgerekend, haal je de laatste 2 of 3 maanden van je bankafschriften. Het gemakkelijkst is om de datum in te stellen van de eerste dag van de maand tot de laatste dag van de maand. Bekijk uw afschriften van de dag en zet het bedrag in de juiste categorie. Tel vervolgens bij elke categorie op hoeveel u uitgeeft.

Vergelijk dit met je berekening. Was je dichtbij of ver weg? Het kan als een schok komen als je denkt dat je $ 200 aan boodschappen uitgeeft, maar het blijkt $ 500 te zijn (of misschien zelfs meer). Laat dit een “wake-up call” zijn, zodat u nu kunt beginnen met effectief budgetteren!

Hoe kunt u uw begroting opstellen?

Nu je een idee hebt hoeveel je de afgelopen maanden in verschillende categorieën hebt uitgegeven, weet je wat je per maand uitgeeft. Als u het aftrekt van uw maandinkomen, weet u of u elke maand een overschot of een tekort heeft.

Voorbeeld:

Een 29-jarige vrouw is alleenstaand. Zij is uitkeringsgerechtigde en huurt een woning voor een kale huur van 590 euro met servicekosten van 20 euro.

Inkomen Beschrijving Som
Betaling 900 euro
gezondheidszorg voordelen € 72*
Huurtoeslag € 292*
In totaal 1264 euro

* Op basis van zorg- en huurtoeslag 2014 met rekenhulp Belastingdienst.

Uitgaven Beschrijving Som
Huren 610 euro
Elektriciteit/gas € 150
Water (47 euro per kwartaal) €16 (47/3)
Telefoon, tv, internet €50
Ziektekostenverzekering € 120
opstalverzekering €15
In totaal 961 euro
Inkomsten – vaste lasten 303 euro

In dit voorbeeld blijft er 303 euro per maand over voor alle andere zaken. Maar ook de jaarlijkse vaste lasten zoals de waterschapsbelasting vallen hieronder. Hoe kun je daar rekening mee houden als je niet veel te besteden hebt?

Bereken uw jaarlijkse vaste lasten per maand door het bedrag te delen door 12. Tel dit ook op bij uw vaste lasten per maand en zorg dat u dat bedrag elke maand op een aparte spaarrekening zet.

  1. Tip 1: Deel de jaarlijkse vaste lasten door 12 en zet dat bedrag elke maand op een aparte spaarrekening. Op die manier heb je genoeg om die lasten te dragen.
  2. Tip 2: Bent u chronisch ziek en maakt u jaarlijks gebruik van uw eigen risico? Houd hier rekening mee door maandelijks 1/12 van uw eigen risico opzij te zetten (in 2014: € 360/12 = € 30)

Ook bevat dit rapport nog geen besparingen. Denk bijvoorbeeld aan sparen voor een vakantie of onverwachte zaken als de wasmachine/koelkast die kapot gaat. Daarom is het een goed idee om een ​​buffer op te bouwen – streef naar $ 500 tot $ 1.000 die je altijd bij de hand hebt voor noodgevallen. Houd er rekening mee dat je dit natuurlijk in de loop van de tijd kunt opbouwen. En als je € 500 wilt sparen voor onvoorziene uitgaven en je bespaart elke maand € 50, dan heb je het in 10 maanden gehaald!!!

Inkomsten – vaste lasten 303 euro
Onderhouden €50
Vaste kosten (jaarlijks) Waterbelasting (122 euro per jaar) € 11
Afvalbelasting (240 euro per jaar) €20
Over binnen een maand 222 euro
Wekelijks (x12 maanden / 52 weken) € 51

Het Nibud (gemiddelde bestedingen) heeft berekend dat een vrouw tussen de 14 en 65 jaar € 6,07 per dag aan eten nodig heeft. Dat is € 42,49 per week.

weekbudget € 51
Boodschappen €42,49
Over 8,74 euro

Dan blijft er 8,74 euro per week over voor je eigen uitgaven (zo’n 38 euro per maand). Het lijkt/is niet veel. Maar nu heb je iets belangrijks geleerd: budgetteren! U kunt uw eigen huishoudboekje maken. Dit geeft je het vertrouwen dat je deze maand genoeg geld hebt, dat je € 50 (!) spaart voor onverwachte dingen en/of grote uitgaven en dat je overzicht hebt over je uitgaven. Een overzicht van uw uitgaven (en inkomsten) geeft inzicht en duidelijkheid.

Volledige review

Inkomen 1264 euro per maand
Kosten per maand 961 euro per maand
Jaarlijkse uitgaven + besparingen 81 euro per maand
Ongeveer een week € 222 x 12 / 52 = € 51 per week
Boodschappen 42,49 euro per week
Gratis besteding per week 8,74 euro per week

Hoe werk je regelmatig je huishoudboekje bij?

Zodra u het budgetteren onder de knie hebt, is het belangrijk om uw grootboek bij te werken. U kunt dit doen door al uw bonnen van uw uitgaven te bewaren en te berekenen hoeveel u eenmaal per week in elke categorie hebt uitgegeven. Zeker als je nog veel (of soms) contant betaalt, is het bewaren van bonnetjes een goede optie. Als je altijd pint, kun je ook één keer per week je meldingen bekijken.

Het belangrijkste is om consistent te blijven en elke week of maand de tijd te nemen om uw uitgaven te analyseren. Zo heb je meer inzicht in je bestedingspatroon en zie je waar je sneller kunt besparen.

Dat zie je ook in dit voorbeeld, waar het inkomen laag is, er nog 50 euro per maand gespaard wordt, en zo’n 38 euro per maand over om iets leuks te kopen/doen. Dus, zelfs met een krap budget, zijn de opties wat u ziet!

Lees verder