Hogere hypotheek mogelijk met energiebesparing (2020 en 2021)
Zonder energiebesparende maatregelen mag de hypotheek in 2020 en 2021 niet hoger zijn dan 100% van de waarde van de woning, maar door energiebesparing in de woning door te voeren is het mogelijk om veel meer te lenen. De maximale hypotheek is dan 106%. Extra energiebesparing doorvoeren kan een meevaller zijn, want we willen allemaal een duurzame woning met een gunstig energielabel. Maar het moet wel beschikbaar zijn. Er zijn echter ook beren op de weg, en wat betekent dat voor de hypotheekrenteaftrek?
Energiemaatregelen en hypotheek
- Wat is het maximale hypotheekbedrag in 2020 en 2021?
- Welke energiebesparende maatregelen en welke energiebesparende maatregelen?
- Verhoog de hypotheek
- Subsidie aanvragen in 2021
- U wilt in 2020 of 2021 een grotere hypotheek om de energiebesparing te realiseren
Wat is het maximale hypotheekbedrag in 2020 en 2021?
Hoofdregel: de hypotheek mag in 2020 en 2021 niet hoger zijn dan 100% van de waarde van de woning. Dit betekent dat bijvoorbeeld notaris- en hypotheekkosten uit uw eigen geld (spaargeld) moeten worden gedekt. Dit is een belangrijke regel, aangezien banken aanpassingen mogen doen en als u energiebesparende maatregelen wilt nemen, kunnen zij u een hogere hypotheek aanbieden. Bij energiebesparing is de maximale hypotheek 106%, dat is 6.000 euro meer hypotheek per 100.000 euro.
Welke energiebesparende maatregelen en welke energiebesparende maatregelen?
Hoe beter uw energielabel (niet A, niet G), hoe energiezuiniger uw woning wordt. Hoe meer u richting het energielabel A gaat, hoe meer u per maand bespaart op uw energierekening. De woonlasten gaan dan omlaag. Er zijn veel energiebesparende maatregelen mogelijk, zoals (een combinatie van):
- Isolatie (vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuren, leidingen).
- HR-ketel (als je niet helemaal van gas af wilt).
- HR++ glas (of zelfs hoger).
- Warmtepomp of warmteterugwinning en gebruik van aardwarmte.
- Zonneboiler.
- zonnecollectoren.
- Energiezuinige ramen en/of deuren.
Al deze maatregelen helpen de energierekening te verlagen, maar ze brengen een prijs met zich mee. Je moet immers eerst een flink bedrag investeren. Afhankelijk van de terugverdientijd is de investering binnen 5 tot 10 jaar terugverdiend. Maar als dat geld er niet is, dan blijft het om een extra lening aan te gaan of de hypotheek te verhogen zodat de investering financieel mogelijk wordt.
Verhoog de hypotheek
De hypotheek kan worden verhoogd tot 106%. Is dit een aflossingshypotheek, dan is de hypotheekrente aftrekbaar. Als het een opwaardeerlening wordt zonder maandelijkse aflossingen, vervalt de hypotheekrenteaftrek voor de opwaardeerlening. Je woning verduurzamen is een goede zaak: het verhoogt de waarde van je woning, verlaagt de energiekosten en is goed voor het milieu. Er zijn dan ook veel mensen in geïnteresseerd. En toch zit er een slang in het gras. Uit eerder onderzoek (juli 2018) van Vereniging van Eigenaren VEH blijkt dat niet alle banken bereid zijn je deze extra hypotheek te verstrekken. Volgens VEH werken de banken ING, Aegon, Argenta, MoneYou, Philips Pensioenfonds, Lloyds Bank, Tulp Hypotheken en Van Lanschot niet mee. Daarnaast zijn er meerdere banken die vanwege de hogere hypotheek een hogere hypotheekrente vragen. Deze hogere kosten wegen soms zelfs op tegen de lagere energiekosten.
Subsidie aanvragen in 2021
Profiteer van de nieuwe subsidieregeling eigen woning in SEEH. Hiermee kunt u forse bedragen in de stooksubsidie ontvangen (tot 25.000 euro per woning, eenmalig). Met deze subsidie kan de aanvullende hypotheek ook iets lager uitvallen. De subsidie wordt gegeven aan de huiseigenaar en is onderdeel van het Klimaatakkoord. Ook komt er in 2021 een extra subsidie voor wie zijn woning wil isoleren.
U wilt in 2020 of 2021 een grotere hypotheek om de energiebesparing te realiseren
De voorzichtige huizenkoper moet dus wat extra huiswerk doen als hij zijn huis wil verduurzamen. Je moet kijken of een grotere hypotheek echt mogelijk is (houd rekening met je inkomensniveau), welke banken meer gaan werken aan een grotere hypotheek en vergelijk of de hypotheekrente nog acceptabel is. Niet elke bank en kredietverstrekker zal u een hogere hypotheekrente in rekening brengen. Natuurlijk zoekt u ook een goede hypotheekadviseur die u het beste hypotheekadvies kan geven. Het duurzaam financieren van uw woning is niet onmogelijk, namelijk tot 106% van de waarde van uw woning is toegestaan.
Lees verder
€