Hoge spaarrente in Turkije – vergelijk

Sparen met een spaar- of depositorekening in Turkije? Dan wilt u natuurlijk ook de hoogste rente! Helaas geven niet alle Turkse banken informatie over rentetarieven op internet vrij. De hoogste rentetarieven worden in rekening gebracht door verschillende banken die hun eigen rentetarieven hanteren. Dit geldt voor de depositorekeningen van de Turkse Garanti en DenizBank en de Amerikaanse HSBC en Citibank.

Turkse banken

De genoemde banken zijn Turkse banken. Ze kunnen aangesloten zijn bij Nederlandse, Belgische of Amerikaanse banken, maar zijn verder volledig gescheiden. Deze banken hebben hun eigen voorwaarden en zijn gebonden aan de Turkse wet- en regelgeving.

U ontvangt deze hoge rente op uw rekeningen in Turkse lira. U kunt uw spaargeld in Turkije ook in euro’s aanhouden en veilig stellen op een termijndeposito, maar net als in de rest van Europa krijgt u een lagere rente.

Waarom zijn de rentetarieven hoog in Turkije?

Het grootste deel van de rente is inflatiecompensatie. Ook ontvang je een kleine bonus van de bank. Aan de rente kun je dus ook zien dat de inflatie in Turkije veel hoger is dan in de rest van Europa.

Overigens daalt de inflatie in Turkije al jaren snel. De Turkse regering is goed op weg om het land economisch welvarender en stabieler te maken.

Woont u in Turkije en heeft u daar geld nodig, dan dekt de rente in ieder geval de afschrijving van uw geld. Als u het geld terug wilt omzetten naar euro’s, moet u winst maken op het inflatiegedeelte.

prijsschommelingen

U heeft echter ook te maken met koersschommelingen tussen de Turkse Lira en de Euro. Het is moeilijk te voorspellen waar dit heen zal gaan, vooral in deze tijden van economische onrust. Economen raden vaak aan om uw spaargeld te verdelen. Een rekening in Turkije zou in dit verband op zijn plaats zijn.

Wisselkoersschommelingen zijn alleen voor u van belang als u in de toekomst geld terug wilt wisselen naar euro’s. Als u niet dringend geld nodig heeft, kunt u natuurlijk wachten op het juiste moment. De munt is ook veel stabieler dan 10 jaar geleden. Verwacht mag worden dat de rente op de lange termijn eventuele wisselkoersverliezen zal compenseren. En… je kunt natuurlijk ook een verhoging van de wisselkoers krijgen.

Garantie

Turkije heeft ook een nationale centrale bank, een bankentoezichthouder en een depositogarantiestelsel. In Turkije geldt dit laatste voor de garantie van particuliere rekeningen tot 50.000 Turkse lira per persoon, per bank. U kunt het beste vooraf bij uw bank navragen of uw bank en de door u gekozen rekening onder deze garantieregeling vallen.

Kredietbeoordelaars beoordelen Turkse banken als gematigd. Daarentegen doet Turkije het economisch minder slecht dan Europa en Amerika. Volgens berichten zou er ook meer in onroerend goed in het land worden geïnvesteerd, wat de banken natuurlijk niet schaadt.

Beoordeling van interesses

Bank account bruto rente Minimale (max.) hoeveelheid depositotermijn
garantie e-spaarrekening 9,00-9,25% 500 TL 1 maand
Termijnrekening 7,75% 500 TL 1 maand
Flexibele termijndeposito 7,75% 500 TL 3 maanden
Termijndeposito met variabele rente 9,20% 500 TL 12 maanden
Bank account bruto rente Minimale (max.) hoeveelheid depositotermijn
DenizBank Termijnrekening 7,50% 1000 (25.000) TL 56-90 dagen
Termijnrekening 7,65% 25.000 (500.000) TL 56-90 dagen
Storting van internetpartner 9,25% 1000 – (500.000) TL 30-55 dagen
Bank account bruto rente Minimale (max.) hoeveelheid depositotermijn
HSBC e-deposito rekening 8,00% 500 (250.000) TL 270-385 dagen
t-deposito rekening 7,75% 500 (250.000) TL 270-385 dagen
Termijnrekening 6,75% 270-385 dagen
Bank account bruto rente Minimale (max.) hoeveelheid depositotermijn
Citibank Online Termijnrekening 9,35% 2500 TL 3 maanden
Filiaaldepositorekening 6,50% onbekend 3 maanden
permanent account 9,50% onbekend 1 jaar

Gegevens bijgewerkt op 9 september 2010

Uitleg

In de rentekolom vindt u de bruto rente. In Turkije wordt de betaling van deze rente automatisch belast tegen 15%.

Uiteraard kunnen aan bovenstaande review geen rechten worden toegekend. De rentetarieven worden regelmatig herzien op basis van bankwebsites. Uiteraard is het mogelijk dat deze review niet helemaal up-to-date is of dat er typfouten zijn gemaakt. Indien u interesse heeft in een van de genoemde producten, is het raadzaam om op de website van de bank de verdere voorwaarden van de geselecteerde rekening te bestuderen of informatie in te winnen bij de bank zelf.€