Hoge interbancaire rentes verergeren de kredietcrisis

De impact van de interbancaire rentetarieven is voelbaar. De kredietcrisis begon een jaar geleden. Daarvoor stegen de aandelenmarkten meedogenloos door overnames en speculatie. Het was onvermijdelijk, want ABN AMRO werd overgenomen als de leidende bank van ons land. De economische realiteit is nu aanzienlijk veranderd. Maar een hoge interbancaire rente is bij Leaseplan Bank in uw voordeel. Daar is de spaarrente op gebaseerd.

Amerikaanse hypotheekcrisis

De subprime-crisis in de VS begon medio 2007 en is nu moeilijk te vermijden door de media. Verbergen was niet meer mogelijk. Veel banken kwamen in de problemen, veel banen verdwenen. Over het algemeen heel serieus. Misschien nog wel ernstiger: banken vertrouwen elkaar niet meer. Kredietbeoordelaars zoals Moody’s gaven te gunstige beoordelingen en moedigden mensen aan om producten te kopen die veel meer risico inhielden dan de aangegeven rating. Sommige banken voelen zich bedrogen, andere hebben bewust grote risico’s genomen. Maar het is allemaal niet goed geweest voor het wederzijds vertrouwen. De interbancaire kredietkraan is momenteel bijna leeg. Het stroomt niet meer. Ondanks alle inspanningen van centrale banken.

Libor tarief

Banken zijn gewend om risico’s door te verkopen en zo mogelijk geld van elkaar te lenen. De rente die hiervoor wordt gebruikt, wordt de interbancaire rente genoemd. Deze rentetarieven zijn direct gerelateerd aan de zogenaamde Libor-rente. Libor staat voor London Interbank Offered Rate. De Libor-rente is de basisrente die wordt gebruikt voor leningen tussen banken. LIBOR wordt dagelijks vastgesteld door Dow Jones Markets, BBA, het LIBOR-bestuursorgaan van de British Bankers’ Association. Daarom is de Libor-rente een maatstaf voor de prijs van leningen en kredieten.

De rente stijgt

De korte rente Libor stijgt, en daarmee de rente op spaargelden op rekeningen van particulieren. Voor de hypotheekcrisis was deze rente in de EU relatief stabiel rond de 5%, nu ligt deze iets boven de 5,5%. Deze stijging is mede het gevolg van de risicopremie die banken elkaar nu in rekening brengen. Je weet tenslotte maar nooit. Banken over de hele wereld hebben enorme bedragen afgeschreven, en wie weet wat er daarna gebeurt? Bovendien hebben banken dringend contant geld nodig en eisen toezichthouders meer

Beursrisico’s

Door de overname zijn veel prijzen gestegen. Zie bijvoorbeeld ABN AMRO. Aanvankelijk was ABN AMRO bijna een lantaarndrager op de beurs, maar zodra de overnamegeruchten begonnen, steeg de koers fors. We weten ook dat allerlei programma’s voor het terugkopen van aandelen de prijzen hebben opgedreven. Als de kredietkraan dicht blijft, is het bijna onvermijdelijk dat de beurzen blijven instorten en de economische groei verder afremt. Dit maakt het sparen nog aantrekkelijker. Of staatssteun voldoende verlichting zal bieden, valt nog te bezien.

september 1873

Sommigen vergelijken de huidige periode zelfs met 1873. In september 1783 stortten de beurzen in als een kaartenhuis door een plotselinge stijging van de geldmarktrente. Zelfs toen begrepen de banken de complexe producten die ze hadden uitgevonden niet meer. Er volgde een lange depressie, waarin sparen een belangrijke rol speelde. En nu? Kijken:

28 september 2008

Maandag 28 september 2008 gaat de boeken in als Black Monday, en op de beurzen dalen de koersen. Het Overnight tarief steeg van 2,57% naar 6,88%. Dit is een van de grootste stijgingen van de interbancaire debetrente ooit.

13 oktober 2008

Na de EU-top die dit weekend werd gehouden, zei de premier dat interbancaire transacties momenteel door de staat worden gegarandeerd tot 200 miljard euro. Deze actie moet het wederzijdse vertrouwen tussen banken herstellen. Deze garantie wordt aangevuld met een injectie van € 20 miljard in een recent door het kabinet ingesteld noodfonds. Financieel gezonde instellingen kunnen hier tijdelijk op terugkomen totdat de situatie in de financiële sector normaliseert.

25 oktober 2008

AEX verliest 10% op de dag om af te sluiten met veel kleinere verliezen. Een deel daarvan was te wijten aan het feit dat de bestaande huizenverkopen in de VS niet al te slecht waren, maar veel van die meevaller kwam van extra gedwongen verkopen. Wat dacht je van goed nieuws? En wat gaat het ons brengen?

Besparingen

De consument met wat spaargeld lijkt op te vallen. Banken bieden tegen elkaar op met een hoge spaarrente en aan deze trend lijkt nog geen einde te komen. Maak er vooral gebruik van.

Bank van leaseplannen

Leaseplan Bank is de enige spaarbank in ons land die spaarrente biedt op basis van Euribor. Dit betekent dat bij een hogere Euribor het belang van Līzplanbanka ook hoger is. Zo profiteert u als consument ervan.€