Hoeveel moet ik fooi geven?

U fooit in Nederland als blijk van waardering voor een goede service. Voor gastvrijheid wordt meestal een bepaalde fooi in rekening gebracht. In Nederland wordt de rekening vaak naar boven afgerond. In sommige landen is het geven van fooien een belediging.

In sommige beroepsgroepen is het inkomen laag. Werknemers zijn enkele van die groepen die het geluk hebben om met geld te werken waarmee klanten een beetje aan hun inkomen kunnen toevoegen. Werknemers in de zorg hebben over het algemeen geen royale inkomens, maar ontvangen geen bonussen voor goede dienstverlening. Beroepen die nog redelijk fooi kunnen geven zijn onder meer kelners in de horeca, taxichauffeurs en hotelmedewerkers. Vroeger hadden we in Nederland een toeslag op de rekening die als fooi kon worden beschouwd. Sinds 1988 is deze extra beloning niet meer beschikbaar op de rekening.

Fooien in Nederland

In Nederland zijn we beschaafd genoeg. Bij het betalen in een restaurant ronden we het bedrag vaak naar boven af. De keuze is echter aan ons, het personeel zal geen moeite doen met fooien. Als u niet tevreden bent over de service, kunt u een fooi achterlaten. In Nederland is het gebruikelijk om tussen de vijf en tien procent fooi te geven. Zo geven we fooi in restaurants, maar niet in een fastfoodrestaurant of snackbar. Een taxichauffeur kan ook rekenen op een extra bedrag, maar dit geldt niet voor een kapper.

Fooi geven in het buitenland

Voor het geven van fooien in het buitenland gelden andere regels. In de Verenigde Staten en Canada moet je bijvoorbeeld een fooi geven in een restaurant. De arbeiders daar worden slecht betaald, ervan uitgaande dat ze hun inkomen kunnen aanvullen met fooien. Zo worden in Frankrijk en Groot-Brittannië vaak fooien op de rekening meegerekend. Je krijgt misschien zelfs wat rare blikken als je een fooi geeft.

In Italië hebben ze een andere manier van denken. De gebruikte gerechten dienen apart afgerekend te worden. Dit geven ze op de factuur aan met de aanduiding “coperto”. In Japan mag je geen fooi geven. Het is gewoon beledigend om extra geld te geven.

Hoeveel moet ik fooi geven?

De meeste Nederlanders ronden de rekening af op een mooi rond bedrag. U moet bijvoorbeeld $ 56,25 betalen en u geeft $ 60 en zegt dat ze de rest moeten houden. Afronden kan ook een belachelijk kleine fooi betekenen. Het naar boven afronden van $ 59,25 resulteert slechts in een fooi van $ 0,75 (1,25 procent). Dan kun je ervoor kiezen om een ​​paar euro extra te geven.

Wat gebeurt er met mijn advies?

De meeste restaurants hebben een fooi. Na verloop van tijd worden de opbrengsten verdeeld onder al het personeel (ook het keukenpersoneel). U weet echter niet zeker of u met een pinpas of een creditcard betaalt. In dergelijke gevallen houdt de ondernemer het geld vaak voor zichzelf.€