Hoeveel kosten investeringen?

Naast een hoog risico gaan investeringen vaak gepaard met hoge kosten. Banken rekenen hoge tarieven om uw koop- en verkooporders uit te voeren. U kunt onder andere ook te maken krijgen met opslagkosten, administratiekosten en beheerkosten. Goedkoper beleggen vereist een zorgvuldige keuze van uw investering.

De kleine belegger heeft nu ook aandelenopties. Beleggen is veel goedkoper geworden bij het handelen in aandelen op internet. Hierdoor hebben ook de grote banken hun mogelijkheden via internet moeten uitbreiden en zijn ze ook goedkoper geworden. Met online brokers als Alex.nl en Binck.nl kunt u met weinig kapitaal beleggen en de kosten laag houden. Beleggen in beleggingsfondsen brengt meer kosten met zich mee dan de meeste beleggers beseffen. Het stopt niet bij aan- en verkoopkosten. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, handelt u niet veel en houdt u beleggingen waarin u heeft geïnvesteerd voor een langere periode vast. Het is ook een goed idee om de kosten zorgvuldig te onderzoeken voordat u zich vastlegt.

Hoe kunt u de kosten zo laag mogelijk houden?

Je moet in ieder geval op zoek naar de goedkoopste makelaar. De verschillen tussen de verschillende partijen zijn klein, maar een klein verschil kan bij meerdere transacties een groot verschil maken. U kunt ook geld besparen door niet altijd willekeurig te kopen en te verkopen. Iemand die veel handelt, moet deze kosten altijd dekken. In dit artikel krijgt u inzicht in de transactiekosten van verschillende beleggingsopties.

Hoeveel kost het om aandelen te kopen?

Dit hangt grotendeels af van de bank of broker waar u de aandelen koopt. Over het aankoopbedrag betaalt u meestal een vast bedrag plus rente. Het vaste bedrag varieert van 6 tot 10 euro. Het percentage zal rond de 0,06 tot 0,5 procent liggen. In het goedkoopste geval kost beleggen in aandelen met €5000 u één transactie met het volledige bedrag: €6 + 0,06 procent van €5000 = €6 + €3 = €9,=.

Kosten opties

Een optie is het recht om binnen een bepaalde periode een onderliggende waarde te kopen of te verkopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Ook variëren de aan- en verkoopkosten van verschillende makelaars aanzienlijk. Bij opties betaalt u per optiecontract een vast bedrag. Dit bedrag varieert van circa € 2,10 tot € 3,50 per contract, maar er worden ook minimale kosten in rekening gebracht. U moet eigenlijk meerdere optiecontracten in één transactie kopen of verkopen omdat er minimaal €10 tot €15 in rekening wordt gebracht. Dit bedrag is ook verschuldigd bij de aankoop van een enkel contract.

Betalen beleggingsfondsen?

Een populaire manier voor particulieren om te beleggen is via beleggingsfondsen. Deze manier van beleggen kan u een goede spreiding van geld opleveren, maar het is geen goedkope manier van beleggen. Transactiekosten zijn duidelijk zichtbaar. Deze kosten moeten worden betaald bij aan- en verkoop van eenheden. Daarnaast zijn er kosten die voor de belegger minder zichtbaar zijn, dit zijn actuele kosten. Deze kosten omvatten: beheerkosten en administratiekosten. De aankoopkosten zijn eenmalig en bedragen enkele tienden van de aankoopprijs. De lopende kosten kunnen echter aanzienlijk stijgen. Volgens de AFM liggen de lopende kosten tussen de 1,3 en 8 procent per jaar. De grootste kostenpost op dit gebied zijn de beheerskosten, die kunnen oplopen tot 3 procent.€