Hoeveel kosten huishoudelijke apparaten aan elektriciteit?

Het lage energieverbruik van apparaten wordt steeds belangrijker. Energiezuinige apparaten besparen geld in uw portemonnee en beschermen het milieu. In dit artikel leest u hoeveel uw huishoudelijke apparaten u in een jaar kosten. Vaak kun je gemakkelijk besparen op grootverbruikers.

Veel huishoudens hebben elektrische apparaten. Vaak heb je niet door dat ze veel energie verbruiken. De meeste mensen zijn inmiddels overtuigd van de meerwaarde van spaarlampen, maar er zijn nog meer stappen die je kunt nemen om je energierekening te verlagen. Waterbedden, pompen in tuinvijvers, airconditioning en tropische aquaria zijn zeer grote energieverbruikers.

Huishoudelijk energieverbruik

Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh elektriciteit per jaar. Maatregelen kunnen ervoor zorgen dat u uw energieverbruik kunt verminderen. Een gezin met meerdere oudere kinderen zal meer macht uitoefenen dan een gezin met minder mensen. Het energieverbruik is ook anders als je bijvoorbeeld keramiek kookt in plaats van elektriciteit.

Apparaten met een hoog energieverbruik

Van bepaalde apparaten en andere items is bekend dat ze veel energie verbruiken. Het waterbed verbruikt gemiddeld 734 kWh elektriciteit per jaar. Het kost je 176 euro per jaar. Het energieverbruik van een waterbed is afhankelijk van de hoeveelheid te verwarmen water. Milieucentraal.nl geeft per apparaat een overzicht van de jaarlijkse kosten. Hieronder vindt u nog enkele voorbeelden.

Tropisch aquarium

In een aquarium is het energieverbruik sterk afhankelijk van de grootte van het aquarium en de hoeveelheid water. Verlichting en het al dan niet afdekken van het aquarium is ook belangrijk voor warmteverlies. Het gemiddelde aquarium kost ongeveer $ 280 per jaar aan energieverbruik.

Droger

Schoon wasgoed aan de lijn drogen is gratis, maar in de droger kost het wel energie. Een gemiddeld gezin verbruikt er meer dan 400 kWh mee. Bij het kopen van een wasdroger is het de moeite waard om op het energielabel te letten. Een wasdroger met energielabel A is het zuinigst. Een gemiddeld gezin verbruikt er 106 euro stroom mee.

LCD-schermen en plasma-tv’s

Een zuinigere buis-tv wordt tegenwoordig steeds zeldzamer. Bij het vervangen van de oude tv stappen mensen over op plasma-tv of lcd-tv. Met name een plasma-tv verbruikt veel meer energie dan een traditionele beeldbuis of lcd-tv, waardoor het de meest populaire tv is. Grote schermen verbruiken meer energie dan kleine schermen en Full HD verbruikt meer stroom dan HD-ready plasma-tv’s. Een groot plasmascherm (groter dan 81 cm) verbruikt bijna 600 kWh per jaar. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de tv 4 uur per dag aan staat. Zo’n tv kost je 144 euro per jaar aan verbruik. In dat geval wordt de traditioneel kleinste CRT-tv 46 euro.

Pomp voor de vijver in de tuin

Een zeer grote verbruiker kan een vijverpomp zijn. Groot formaat kan tot 500 watt verbruiken. Dit betekent dat het jaarverbruik maar liefst 4000 kWh bedraagt. Het kost je maar liefst €960 per jaar. Een kleine waterpomp verbruikt echter slechts € 21 per jaar. Het is een goed idee om te weten hoeveel “watt” uw waterpomp verbruikt. Het zou er moeten zijn.€