Hoeveel kost zonne-energie?

Zonne-energie is de schoonste vorm van energie. Deze vorm van energieopwekking wordt echter nog weinig toegepast. De kosten zijn nog steeds te hoog in vergelijking met andere vormen van energie.

Zonnepanelen worden goedkoper, maar aangezien de terugverdientijd nog te lang is, is er nog geen mogelijkheid om in te grijpen. Milieubewuste mensen en bedrijven zijn al gedeeltelijk veranderd, maar de massa kiest voor nog meer schadelijke vormen van energie. De overheid probeert investeringen te stimuleren met subsidies. Dankzij verbeterde technologie kunnen panelen steeds goedkoper worden geproduceerd.

Er wordt veel gepraat over het sparen van het milieu, maar zonne-energie en windturbines willen in Nederland niet echt doorbreken.

Zonne-energie wordt goedkoper

Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat de prijzen in 2013 zijn gehalveerd ten opzichte van 2009. Volgens de gegevens van het onderzoeksbureau is de gemiddelde prijs van zonne-energie 2,66 euro per maximale watt (juni 2011). Dit is een daling van 10 procent ten opzichte van de prijzen eind 2010. Het onderzoeksbureau is gericht op prijsontwikkelingen in heel Europa.

Hoe lang is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Niet alleen de kosten van zonnepanelen zijn hoog, maar ook de arbeidsuren die nodig zijn om ze te installeren en de accessoires die nog moeten worden aangeschaft, dragen bij aan de prijs. Om een ​​maximaal vermogen van 1000 watt te produceren, moet je ongeveer 3600 euro investeren. Op basis van de opgewekte energie bespaart het 200 euro per jaar. Hierdoor is de terugverdientijd 18 jaar.

Overheidssubsidies kunnen de terugverdientijd aanzienlijk verkorten. Momenteel moet de overheid de subsidie ​​nog houden. Anders kan de investering redelijkerwijs niet worden terugverdiend.

Is Nederland zonnig genoeg voor zonne-energie?

In Nederland hebben we genoeg zonuren om zonnepanelen te gebruiken. In landen met hogere temperaturen zal de terugverdientijd korter zijn. Het blijft belangrijk om de panelen op een slimme plek te installeren.

Volledige overstap naar zonne-energie

In Nederland is het niet mogelijk om volledig afhankelijk te zijn van zonne-energie. Het aantal uren zonlicht is daarvoor onvoldoende. In de zomer is de energieproductie misschien voldoende, maar om in de wintermaanden voldoende zonne-energie te hebben, moet er verhoudingsgewijs te veel geïnvesteerd worden. Dit maakt de kosten onbetaalbaar in vergelijking met een combinatie van zonne-energie en andere vormen van energie.

Energieproductie in zonne-energiecentrales

Groter gaan kan meer zonne-energie verbruiken. Zo zijn er zonne-energiecentrales in Spanje. Hier wordt op grote schaal energie geproduceerd voor duizenden huishoudens. Door de grote schaal wordt deze vorm van energie goedkoper.

Hoeveel kost een zonnepaneel?

Een vierkante meter zonnecellen zou moeten beginnen vanaf 700 € voor het paneel zelf, en er is een extra bedrag van 200 € voor installatie. De installatiekosten zijn vaak hoog omdat panelen op minder toegankelijke plaatsen worden geplaatst, zoals een hellend dak. De kosten kunnen oplopen doordat het gebied waar de panelen geplaatst moeten worden moeilijker toegankelijk is. Sommige energiebedrijven bieden panelen te huur aan.€