Hoeveel kost het om een ​​huis te kopen?

Als u een huis wilt kopen, komen er natuurlijk allerlei kosten bij kijken. De prijs van een woning kan natuurlijk sterk variëren, hoeveel het kost hangt af van vele factoren waaronder de grootte, staat en ligging van uw woning. Onder de kosten vallen niet alleen de aankoopprijs van de woning, maar ook een aantal andere aankoopkosten. Naast de maandelijkse kosten van een hypotheek, die bestaat uit rente en aflossing, zijn er nog andere terugkerende kosten.

Aanschafkosten

Dit zijn eenmalige kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis. Niet alle woningen hebben alle kosten, maar de kosten van aankoop zijn onder andere makelaarskosten, bouwkundige keuringen, taxatiekosten, overdrachtsbelasting en transportkosten. Makelaars- en taxatiekosten zijn afhankelijk van de totale waarde van uw woning, dus hier wordt uitgegaan van gemiddelde bedragen voor een gemiddelde Nederlandse woning. Volgens de Nederlandse Vereniging van Vastgoed was de gemiddelde koopprijs van een huis in Nederland in 2014 iets meer dan 200.000 euro. De totale aanschafkosten bedragen minimaal rond de €3000, deze kosten betaal je voordat je de aankoop doet.

Financieringskosten

Deze kosten zijn eenmalige kosten die u maakt bij de aankoop van uw woning. Financieringskosten zijn de kosten van hypotheekadvies en het afsluiten van een hypotheek. Deze kosten worden betaald aan de hypotheekadviseur en de notaris. Hypotheekadviseurs en notarissen kunnen zelf de hoogte van deze kosten bepalen, dus het verschil is enorm. Doorgaans rekenen makelaars en adviseurs tussen de 1 en 1,5% van de verkoopprijs van de woning. Gemiddeld ben je minimaal zo’n € 2.000 kwijt aan de financieringskosten van de gemiddelde woning, die je betaalt voordat je koopt.

Verzekeringskosten

Bij het kopen van een huis wil je ook de nodige zaken verzekeren. Je kunt tegenwoordig van alles verzekeren, maar een brand-, storm- en inbraakverzekering sluit je meestal af bij het kopen van een huis. Een levensverzekering is vaak verplicht bij de aankoop van uw huis en betaalt hiervoor ook een maandelijkse premie. De maandpremie voor deze verzekeringen ligt vaak rond de € 20,- dus voor de 10 jaar dat u in uw huis woont is dat € 2.400.

Onroerend goed belasting

Deze belasting betaalt u aan de gemeente waar uw woning staat en het bedrag is afhankelijk van de WOZ-waarde van uw woning. In sommige gemeenten moet u ook grondhuur betalen. Dit is het geval als de gemeente de grond waarop uw woning staat niet verkoopt, maar aan u in bruikleen geeft. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van deze kosten en de WOZ-waarde verschilt sterk van woning tot woning, waardoor deze kosten per woning sterk kunnen verschillen. Gemiddeld ben je zo’n € 1.000 per jaar kwijt aan onroerendezaakbelasting, dus dat is €10.000 over 10 jaar.

Onderhoudskosten

Als huiseigenaar betaal je altijd onderhoudskosten. Het kan een lek zijn, elektrische schade, een kapotte vloer en vele andere dingen. Deze kosten zijn vooraf altijd moeilijk in te schatten en ontstaan ​​vaak onverwacht. Om deze kosten te dekken is het verstandig om altijd 1.000 euro achter de hand te hebben.

In totaal

De kosten die je verliest bij het kopen van een woning kunnen sterk variëren, maar toch is het verstandig om vooraf het minimumbedrag te bepalen dat je moet sparen. Deze kosten kunnen dus altijd veel hoger of lager zijn, afhankelijk van de waarde van uw woning. Alle bovenstaande kosten zijn gebaseerd op de aankoop van een woning ter waarde van 200.000 euro. De maandelijkse kosten die je betaalt voor een hypotheek zijn afhankelijk van de hypotheekvorm, je inkomen en je eigen beleggingen, maar gemiddeld zal dit maandbedrag rond de 800 euro liggen. Daarnaast zijn er dus veel kosten, waarvoor het bedrag van minimaal 18.400 euro moet worden berekend. Je hebt € 5.000 nodig voordat je een huis koopt, maar de resterende € 13.400 is redelijk om de komende 10 jaar beschikbaar te hebben. Maandelijkse kosten, zoals verzekeringen, komen elke maand terug dat u in uw huis woont.

Lees verder