Hoeveel kost het om alleen te wonen?

Jongeren die voor zichzelf beginnen, onderschatten vaak de hoogte van de vaste lasten. De kosten zijn exclusief huur en kosten voor gas, water en elektra.

De woningmarkt is moeilijk voor starters. Het kopen van een woning is vaak niet mogelijk door de hoge aankoopprijzen van woningen. De huur is moeilijk te dragen, zelfs voor een enkele beginner. Dit is ook de belangrijkste reden waarom het voor thuisreizigers moeilijk is. Naast de hoge huur of hypotheek hebben ze ook andere vaste lasten te dekken.

Terwijl je nog thuis woont bij je ouders, is goed sparen een nobel doel, maar je spaargeld is binnen de kortste keren op als je maandinkomen niet hoog genoeg is. Starters die meteen een woning willen kopen, moeten concessies doen. Ze moeten bijvoorbeeld genoegen nemen met een opknapper.

Voorbereiden op zelfstandig wonen

Je kunt je hierop voorbereiden door goed te begrijpen wat je kunt verwachten als je de grote stap zet. Daarnaast is het ook nodig om een ​​buffer te creëren voor slechte tijden of onverwachte uitgaven.

Let goed op de uitkeringen waar u recht op heeft

Als u een laag inkomen heeft, heeft u vaak recht op een uitkering om de last draaglijker te maken. Hierbij kunt u denken aan huurtoeslag en zorgtoeslag. Op de website kortingen.nl (Belasting- en Douane) kunt u vrij eenvoudig berekenen in hoeverre u recht heeft op verschillende voordelen.

Een huis kopen of een huis huren?

Het zal niet voor iedereen mogelijk zijn om tegelijkertijd een huis te kopen. De bank zal u alleen een hypotheek willen geven als u voldoende onderpand kunt bieden dat u ook de maandlasten kunt betalen. Als kopen niet mogelijk of handig is, moet u ervoor kiezen om een ​​huis of appartement te huren. Het is verstandig om niet meteen op het maximum te gaan zitten. Er is wat financiële ruimte nodig om de snoeren aan te sluiten.

Gas en elektriciteit

Vraag voordat je een woning gaat betrekken niet alleen naar de hoogte van de maandhuur, maar ook naar het voorschot dat de bewoners nu aan het energiebedrijf betalen. Vraag bij het kopen van een woning ook wat de huidige bewoners per maand moeten betalen. Hieruit kunt u afleiden hoeveel u moet betalen.

Gemeentelijke belastingen

Ook evalueert de gemeente de afvalwaterwet en de afvalstoffenbelasting. Daarnaast ontvangt u van het waterschap een nota voor de waterzuiverings- en bewonersvergoedingen. De hoogte van uw inkomen kan een rol spelen bij het bepalen van de hoogte.

Sluit een verzekering af

Wanneer u zelf een huishouden gaat voeren, is het verstandig om ook meerdere verzekeringen af ​​te sluiten. Het is aan te raden om minimaal een opstalverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten (totaal 8 tot 15 euro per maand). Als je een huis koopt, heb je ook te maken met de verplichte opstalverzekering (ongeveer 5-10 euro per maand). In dat geval zal de bank ook een verzekering nodig hebben om aflossingen te sparen (afhankelijk van het type hypotheek) en een overlijdensrisicoverzekering. De kosten van deze verzekeringen lopen sterk uiteen.

Reserveren voor vervanging

Naast het kopen van artikelen voor in huis, dient u ook een reservering te maken voor in te ruilen artikelen. Meubels, maar ook de tv, wasmachine en dergelijke zullen op den duur aan vervanging toe zijn. U kunt hiervoor reserveren door een spaarbuffer aan te leggen van minimaal enkele duizenden euro’s.

Kosten van levensonderhoud

Er moet ook rekening worden gehouden met de kosten van het dagelijks leven. Alleen al voor de boodschappen moet je rekening houden met minimaal 50 tot 75 euro per week.

Naast vaste kosten

Zodra je een idee hebt hoe hoog de vaste kosten zijn. Kunt u bepalen hoeveel u per maand kunt betalen?

Lees verder