Hoeveel kost het eigenwoningbezit?

Wat is het duurste om een ​​huis te bezitten? Grond, constructie of planning? Geen van deze. Het duurste is het geld dat bijna elke huizenkoper bij de bank moet lenen. Maar hoeveel kost het nu als je wilt investeren in vier eigen muren? En welke zekerheden zijn nodig voor een lening?

Prijzen koopwoningen

Als we de financieringskosten even buiten beschouwing laten, dan blijkt dat ondanks alle kommer en kwel op de woningmarkt de prijs van koopwoningen in 2010 toch met 0,5% is gestegen ten opzichte van 2009. de bestaande woning bedroeg in 2010 dus 239.500 euro.

De duurste huizen stonden in de provincie Utrecht, de goedkoopste in de provincie Groningen. Zoals gezegd is financiering echter verreweg de hoogste kostenpost bij het kopen van een woning. Maar waarom is dit zo?

Waarom is het zo duur om je huis te financieren?

Woningfinanciering betaalt gedurende de looptijd rentekapitaal. Wie een lening krijgt van € 200.000 tegen 5% en deze in gelijke maandelijkse termijnen van € 1.000 terugbetaalt, verliest dan geen € 200.000, maar heeft meer dan twee keer betaald, ongeveer € 440.000, waarvan € 240.000 rente. Is het noodzakelijk? Hieronder een impressie van de gevaren en valkuilen van een hypotheek. U vindt er ook nuttige adviezen voor de vergadering in de bank.

Is woningfinanciering echt zo duur? Het simpele antwoord voor iedereen die geen enorme winst maakt en de jackpot niet heeft gewonnen of geërfd is: ja. Een hoge hypotheekrente is de prijs die mensen betalen bij het bouwen of kopen van een woning om veel geld te lenen. En geldschieters, eigenlijk spaarders die hun geld aan de bank hebben toevertrouwd, willen zich niet alleen met rente indekken tegen inflatie en mogelijk faillissement van de debiteur. Ook willen ze gecompenseerd worden voor het jarenlang niet gebruiken van hun spaargeld.

Maandlasten bij een klassieke hypotheek

Voor u als lener is het echter niet zo dramatisch als het klinkt. Uw betalingen worden gespreid over een lange periode, meestal 30 jaar. En je betaalt geen huur omdat die op den duur een vergelijkbare omvang zou krijgen. En ook al breng je al die jaren elke maand hetzelfde bedrag naar de bank, dat bedrag wordt eigenlijk steeds kleiner. Ten eerste vermindert inflatie het gewicht van de schuld, wat een van de weinige voordelen van dit fenomeen is. Ten tweede bestaat je maandbedrag bij traditionele financiering uit steeds minder rente en steeds meer aflossen, wat goed voor je is: je spaart op rente en hoe minder financiële middelen je hebt, hoe minder schulden je hebt. . , dus meer activa in onroerend goed.

Welke factoren bepalen de juiste financiering?

Het vinden van een betaalbare woning hangt af van de juiste financiering. Een paar decimalen kunnen een grotere impact hebben op de totale kosten dan het verschil tussen een chique of verstandig interieur. Daarom is een grondige financiële analyse de eerste fase van elk bouwproject of aankoopoverweging. De analyse gaat vooral in op de vraag hoeveel uw droomhuis mag kosten. Er zijn in dit verband twee belangrijke variabelen waarmee rekening moet worden gehouden:

Hoe vind je een geschikte hypotheek?

Vrijwel elke vastgoedfinanciering is gebaseerd op een hypothecaire lening van een bank, al komt het geld niet altijd rechtstreeks van deze bank, maar vaak via een tussenpersoon.

De klassieke hypotheek kenmerkt zich door de volgende uitgangspunten:

De goedkoopste hypotheek: met variabele rente

Een hypotheek met variabele rente is zeker de goedkoopste hypotheek voor de periode vanaf 2000. Het is ook enigszins begrijpelijk, want bij hypotheken met een vaste rente moeten banken zich vaak 10 jaar of langer indekken tegen renterisico’s die ze aangaan. En daarvoor wordt een hoge risicopremie in rekening gebracht.

Hoe bepaal je het maximale maandbedrag?

De maandelijkse betaling is essentieel voor uw lening. Natuurlijk kun je je een hogere maandlast veroorloven als je de komende jaren je verbruik beperkt en bijvoorbeeld vakantie in je achtertuin in plaats van Mallorca.

In theorie kunnen uw maandelijkse betalingen zo hoog zijn als u zich kunt veroorloven zonder honger te lijden, maar dat is onverstandig. Reken niet te nauw, want er kunnen altijd onaangename verrassingen optreden in je bestedingspatroon, bijvoorbeeld wanneer de energiekosten ineens exploderen of wanneer je nieuwe woning wat afgelegen is en het gezin ineens een extra auto nodig heeft.

Bepaal eerst het maximale bedrag dat u per maand kunt besteden aan aflossing en oriënteer u vervolgens op de actuele rentestanden. Wees voorzichtig om 1/2% hoger te gaan dan het laagste tarief dat u vindt, aangezien banken meestal alleen de goedkoopste deals aanbieden aan hun meest stabiele klanten. Daarna laten kant-en-klare tabellen zien hoe groot uw lening kan zijn, met rente en aflossingen die bij u passen. Als je bijvoorbeeld elke maand 1.000 euro beschikbaar hebt, kun je tot 200.000 euro lenen bij de bank met een rentepercentage van 5%.

Hoeveel kost het om een ​​huis te onderhouden?

Volgens een in augustus 2011 gepubliceerd onderzoek van de Vereniging van Eigenaren (VEH) besteedt de eigenaar van zijn woning gemiddeld 400 euro per maand aan onderhoud. En het is veel meer dan de regering ons wil doen geloven.€