Hoeveel kost elektriciteit voor kerstverlichting?

Sinds Sinterklaas is vertrokken, zijn huizen weer versierd met kerstverlichting. Extravagante kerstverlichting kan echter behoorlijk duur zijn. Door extra aandacht te besteden aan het type verlichting kunt u aanzienlijk energie besparen.

Gloeilampen zijn niet meer van deze tijd. Ze verbruiken veel meer energie in vergelijking met bijvoorbeeld led-verlichting. Er is een groot verschil in energieverbruik tussen verschillende soorten kerstverlichting. Ook afhankelijk van het type verlichting kan er een groot verschil zijn tussen verschillende merken. Op de verpakking met kerstverlichting kun je grofweg zien welk type en merk verlichting zuiniger is. Het kostenverschil kan u in de maand december enkele tientallen schelen. Als u uw kerstverlichting alleen ’s avonds aandoet, kunt u veel geld besparen.

Het verschil tussen gloeilampen en led-lampen

Milieucentraal.nl vergelijkt het verbruik van kerstverlichting met gloeilampen en hetzelfde type verlichting, alleen met led-lampen in plaats van gloeilampen. Je kunt het verschil in verbruik gemakkelijk zien aan het aantal “watt”. Hieronder vindt u verschillende voorbeelden.

Elektrische gloeilampen LED licht vermogen
Draadverlichting (vuren lampjes) tien lampjes 10-20 watt 1-2 watt
Flitsende lichten 10-20 watt 0,6-7,5 watt
Gordijnverlichting honderd lampjes 10-40 watt 5 watt
lichtslang 16 watt per meter 2-5 watt/m

Hoeveel geeft een huishouden uit aan kerstverlichting?

De kosten van kerstverlichting voor de meeste gezinnen bedragen niet meer dan 20 euro. Uitgaande van een kerstboom, een kerstster met bollen, honderd buitenlampen en een 10 meter lange lichtslang, zal de elektriciteitsprijs ongeveer 11 tot 15 euro bedragen. (uitgaande van een totaal van 255 watt (prijspeil 2011)). Dit betekent dat de lichten 32 dagen lang 6 uur per dag branden. Als je in deze periode de lichten 24 uur per dag aan laat, dalen de kosten tot ongeveer € 43.

Bespaar geld op je energierekening deze kerst

Oude kerstverlichting is doorgaans minder zuinig dan de huidige verlichting. Ervan uitgaande dat de kerstverlichting jaren meegaat, is het mogelijk om de kerstverlichting te vervangen door energiezuinige exemplaren. LED-lampen zullen gemiddeld duurder in aanschaf zijn, maar de investering zal zich in de loop der jaren terugbetalen.

Besparingstip: voeg een timer toe aan je kerstverlichting

Om te voorkomen dat de kerstverlichting onnodig lang brandt, kun je een timer op de verlichting aansluiten. De verlichting mag alleen aangaan als het donker is. Zelfs ’s avonds laat is het vaak niet nodig om de lichten aan te doen.

Besparingstip. Minder licht bespaart geld

Sommige mensen verbinden graag de hele kermis met kerstverlichting. Iets minder luxe uitpakken kan onnodige verspilling van energie voorkomen. Mensen die ervoor kiezen om onnodig veel kerstverlichting te installeren, doen er verstandig aan om niet alleen op de aanschafprijs van de verlichting te letten, maar ook op het verbruik.

In de praktijk blijkt vaak dat op korte termijn vaak voor de goedkoopste oplossing wordt gekozen, namelijk de goedkoopst mogelijke verlichting.€