Hoeveel kost een uitvaart?

Veel mensen maken ruim voor hun overlijden de keuze tussen begraven en cremeren. Steeds meer mensen kiezen nu voor cremeren waar begraven vroeger gebruikelijk was. Maar kosten ’traditionele’ uitvaarten echt geld? En hoe ziet dit kostenplan eruit?

Hoeveel de uitvaart gaat kosten, is moeilijk te zeggen. Ieder mens is immers anders en heeft daarom andere eisen aan zijn uitvaart. U kunt de uitvaart zo duur of zo goedkoop maken als u zelf wilt. U kunt bijvoorbeeld extra tijd in de aula aanvragen, koffie schenken met of zonder taart, of lijkwagens achter de lijkwagen laten rijden. Het is daarom onmogelijk om een ​​exact citaat te tonen dat voor iedereen geldt. Natuurlijk zijn er belangrijke kosten die bij bijna elke uitvaart terug zullen komen.

Begrafenis ondernemer

Na een overlijden helpt een uitvaartondernemer u bij de voorbereiding van de uitvaart. Een begrafenisondernemer helpt bijvoorbeeld bij het kiezen van bloemen, prenten en een kist. Een uitvaartondernemer neemt ook een deel van uw zorgen over, zoals de zorg voor de overledene. Tot slot regelt de uitvaartondernemer alles wat met de uitvaart te maken heeft, zoals het boeken van condoleanceruimtes en aula’s. Het basistarief van een begrafenisondernemer ligt rond de 1500 euro en is daarmee een van de grootste uitgaven.

kist

Het regelen van de kist is een belangrijk onderdeel van de uitvaart. Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn meerdere doodskisten verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo is er een kartonnen doos die zo’n 100 tot 150 euro kost. Ondanks dat dit materiaal milieuvriendelijk is, kiezen niet veel mensen voor een kartonnen doos. Mensen die een uitvaart wat goedkoper willen houden, kiezen daarom vaak voor een chipdoodskist. Het kost ongeveer 350 euro. Een eikenhouten kist is ook gebruikelijk. Deze is wat duurder (rond de 850 euro). Duurdere kisten zijn voornamelijk gemaakt van beuken-, kersenhout of mahonie. Deze dozen kosten tussen de 1000 en 2500 euro. Aan speciale afwerkingen kunnen natuurlijk extra kosten verbonden zijn.

Uitvaartdienst

De kosten van de uitvaart kunt u grotendeels zelf bepalen. Uiteraard is het aantal gasten van belang bij het bepalen van de prijs. Locatie is echter ook belangrijk. Bij een uitvaartcentrum kunt u kiezen voor een uitvaartdienst. Dan ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je het in een kerk zou doen. Een uitvaartdienst bij een uitvaartcentrum kost ongeveer 250 tot 450 euro. Een uitvaartdienst in een kerk kost ongeveer 300 tot 550 euro. Ook koffie en gebak voor de aanwezige gasten maken vaak deel uit van de kosten. Een kopje koffie en een plak cake voor 100 personen kost je zo’n 350 euro.

begrafenis kosten

Ook begrafeniskosten zijn belangrijke kosten. Ze worden grotendeels bepaald door de gemeente waar de overledene is begraven. Op internet zijn verschillende rekenmachines te vinden, waar u kunt zien hoeveel uitvaartkosten in uw gemeente zijn. De prijzen zijn heel verschillend, van 800 tot 7000 euro. Ook is het van belang of u kiest voor een privégraf of een massagraf. U bepaalt logischerwijs in uw eigen graf wie daar begraven wordt. Tot slot is een grafsteen een belangrijke kostenpost. Ook op dit gebied lopen de prijzen sterk uiteen. De goedkoopste grafstenen zijn rond de 1000 euro. Voor een luxer model ben je al snel 2.500 euro kwijt.€