Hoeveel kost een kamer voor een student?

De studies zelf zijn al duur. Als de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet zoeken, is de hulp van ouders vaak onvermijdelijk.

Het is niet mogelijk om alle cursussen vanuit het ouderlijk huis te traceren. Daarnaast kiezen studenten er tijdens hun studie vaak voor om op kamers te zitten. In grote studentensteden hebben studenten vaak geen betaalbare woonruimte. Hierdoor stijgen de prijzen van kamers en studentenhuizen.

Studentensteden

De meeste studenten studeren in Amsterdam. Volgens Studiekeuze123.nl zijn er in Amsterdam ongeveer 108.000 studenten. Er is niet genoeg ruimte om deze studenten te huisvesten. De helft van deze studenten woont ook in Amsterdam. Gezien de bevolking van deze stad (755.605 in 2011) is het ook logisch dat er een probleem is met studentenhuisvesting.

De studentenstad met de meeste studenten in verhouding tot het aantal inwoners is Groningen. Deze stad heeft ongeveer 53.000 studenten tegen een bevolking van 184.000. Ongeveer 35.000 van deze studenten wonen daadwerkelijk in de stad. Tot slot is 20% van de Groningse bevolking student.

Hoeveel kost een studentenkamer in Amsterdam in vergelijking met Groningen?

De prijs van een studentenkamer is afhankelijk van de regio waarin je deze kamer zoekt. Een kamer in Groningen zal goedkoper zijn dan een kamer in Amsterdam. Daarnaast hangt het ook erg af van het aantal vierkante meters dat je hebt. In Amsterdam huur je een kamer voor €450 per maand vanaf
9 m2
.

Voor hetzelfde bedrag krijg je een kamer in Groningen vanaf
18 m2
. Natuurlijk krijg je alleen een kamer voor deze prijzen. Het toilet, de badkamer en de keuken dienen gedeeld te worden door meerdere studenten.

Locatie in de stad

Studentenkamers, die wat informeler zijn, zullen ook lagere maandlasten hebben. Voor studenten die in Amsterdam moeten studeren, blijkt de oplossing vaak te zijn om naar een kamer buiten de stad of buiten de stad te verhuizen. Dit kan u honderden euro’s per maand besparen.

Hoeveel kost een studentenkamer?

Afhankelijk van de stad beginnen de huurprijzen vanaf
€ 250
tot
400 euro
. Kies je voor meer luxe, dan kan de huurprijs natuurlijk nog verder oplopen. In Amsterdam en Utrecht vind je enkele kamers te huur rond de 250 euro. Het hangt echter af van de periode waarnaar u op zoek bent. Aan het begin van het nieuwe schooljaar worden de goedkoopste kamers als eerste verkocht. Laatkomers moeten genoegen nemen met duurdere kamers.

Hoeveel kosten studies?

Allereerst moet je rekening houden met het collegegeld, dat in één studiejaar al gauw op 1.600 euro kan oplopen. Gas, water en elektra kunnen bij de huurprijs inbegrepen zijn, maar moeten soms apart met de verhuurder worden overeengekomen. Volgens het Nibud zijn de kosten per maand ca
1100 euro
, maar het verschilt sterk van persoon tot persoon. Bij de berekening is het Nibud uitgegaan van een kamerprijs van 308 euro. Ook bij de berekening van de overige kosten wordt uitgegaan van lage kosten. Zo wordt 111 euro per maand geaccepteerd voor recreatie, uitgaan en sporten.

Kortom, de kosten zijn hoger dan met studiefinanciering kan worden bekostigd.€