Hoeveel kost een crematie?

Na de dood zijn er twee opties: begraven of cremeren. De meeste mensen geven duidelijk de voorkeur aan een van de twee. Kostenverschillen zijn in de meeste gevallen slechts een klein probleem.

Na het overlijden van een dierbare komt er een moeilijke en drukke periode tot de uitvaart of crematie. De begrafenis moet binnen enkele dagen geregeld zijn. Vaak is het voor naaste familieleden al duidelijk of er een uitvaart of begrafenis zal plaatsvinden.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

De kosten van de uitvaart komen voor rekening van de nabestaanden. Om de kosten te dekken, hebben de meeste mensen een
uitvaartverzekering
, of ze zijn verbonden aan een begrafenisvereniging. Na een overlijden dient direct contact opgenomen te worden met de verzekeraar of uitvaartvereniging. Zij zorgen voor het volgende traject om iemand binnen te halen om de nabestaanden te begeleiden.

Er zijn twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen, namelijk een uitvaartverzekering in natura en een uitvaartverzekering die het verzekerde bedrag uitkeert. Bij naturaverzekeringen wordt er geen bedrag uitgekeerd, maar wordt de uitvaart geregeld. Er is echter niet veel verschil tussen de verzekeraar die het geld uitkeert. Het enige verschil is dat er achteraf een rekening komt die je met de uitkering van je verzekeraar kunt betalen. De verzekeraar die het geld uitkeert kan ook een uitvaartondernemer inschakelen.

Het verzekerde bedrag is te laag

Bij zowel een uitvaartverzekering als een uitvaartcentrum is het mogelijk dat de uitvaart meer gaat kosten dan verzekerd is. In dat geval stuurt de verzekeraar of uitvaartondernemer een extra nota. Bij het afsluiten van een contract met een uitvaartcentrum kunt u kiezen uit verschillende pakketten. Als nabestaanden kiezen voor aanvullende diensten, worden deze extra in rekening gebracht.

Hoeveel kost een uitvaart?

De gemiddelde kostprijs ligt tussen de 7.500 en 9.000 euro. De begrafeniskosten zijn veel hoger dan de crematiekosten. Dit is grotendeels te wijten aan hogere kistkosten en begraafplaatskosten. Na de crematie kunt u er echter ook voor kiezen om de urn in een soort graf te plaatsen.

Hoeveel kost een crematie?

De kosten van een crematie zijn grotendeels afhankelijk van voorkeuren. Als de as uitgestrooid moet worden, zijn de kosten lager dan wanneer de urn in een graf belandt. Vergeleken met begraven zal cremeren een paar duizend euro goedkoper zijn. Er moet rekening worden gehouden met het gemiddelde bedrag tussen de 5.000 en 7.500 euro. Bij grafcrematie zijn de prijsverschillen tussen begraven en cremeren slechts marginaal.

Hoeveel kost het om as uit te strooien?

De kosten zijn afhankelijk van waar de as wordt uitgestrooid. Bij het strooien op een strooiveld of in zee moet u rekening houden met kosten van 75 tot 125 euro. Het is ook mogelijk om de as op te bergen in een urn. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het materiaal waarvan de urn is gemaakt. De kosten van de urn kunnen gemakkelijk oplopen tot tussen de 250 en 500 euro.

Zie ook:

Wat te regelen na overlijden?