Hoeveel kost een advocaat?

Het inhuren van een advocaat is erg duur. De kosten per uur kunnen oplopen tot 400 euro per uur.

Geschillen tussen burgers of tussen burgers en instellingen kunnen op initiatief van één partij voor de rechter worden gebracht. Veel geschillen tussen bijvoorbeeld buren of een winkelier en een consument worden uit kostenoverwegingen niet voor de rechter beslecht. Het probleem is dat het niveau van advocaten te hoog is. Het financiële belang is vaak te klein om dergelijke kosten te rechtvaardigen. Als je gelijk hebt, krijg je meestal je kosten terug, maar er is geen garantie.

Uurtarieven

De uurtarieven lopen sterk uiteen. Ze zijn van 70 tot 400 euro. Gemiddeld duurt een rechtszaak voor een advocaat gemiddeld 15 uur. Er zijn geen onderling overeengekomen vaste tarieven voor de advocatuur. Advocaten bepalen zelf welk honorarium zij u in rekening brengen. Het is verstandig om dit in het eerste gesprek duidelijk te maken. Vraag hoeveel de zaak u zou kunnen kosten. Een advocaat kan heel goed inschatten hoeveel uren hem ongeveer zal kosten. Ook kan hij u vertellen in hoeverre u financiële steun van de overheid kunt krijgen. Inzetten kunnen afhankelijk zijn van het resultaat. Als u de zaak wint, geldt een hoger tarief. Als u de zaak verliest, rekent de advocaat een lager tarief. No cure no pay systeem is niet toegestaan ​​in Nederland.

Advocatenoverzicht.nl

Op initiatief van onze staatssecretaris Albayrak is er een website gemaakt die uurtarieven publiceert. Hiervoor dienen advocaten zich te registreren. Het doel van deze vergelijkingssite is om de prijsconcurrentie in de advocatuur verder te versterken. Iedereen is vrij om een ​​advocaat te zoeken, en dat hoeft niet de dure advocaat in zijn woonplaats te zijn. Op de website staan ​​niet alleen de tarieven vermeld, maar ook de specialisatie van het kantoor. Het is in het verleden bewezen dat de vergelijkingssite werkt. Notarissen hebben al enkele jaren een actieve vergelijkingssite die tarieven voor het kantoor publiceert.

alternatieven

Ook als u het laagste tarief van 70 euro accepteert, kost de advocaat u veel geld. Een rechtsbijstandverzekering kan een oplossing bieden voor toekomstige geschillen, maar let op de beperkingen en voorwaarden. Mediators worden steeds vaker ingezet in echtscheidingszaken. Het fungeert als liaison tussen ex-partners om bijvoorbeeld tot een goede financiële verdeling te komen. Dit kan u veel geld besparen, aangezien een mediator veel goedkoper is dan een advocaat.

Zie ook:

Hoeveel kost een echtscheiding?
Wat kost een professional?