Hoeveel kost de douche en het bad?

Alledaagse activiteiten kosten geld. Het is echter moeilijk te bepalen hoeveel het kost voor tijd. Hoeveel kost het bijvoorbeeld om te douchen of te baden?

Zelfs als u niet dagelijks verdere actie onderneemt, geeft u nog steeds geld uit. De verwarming moet aan en we krijgen steeds meer gadgets die ook de nodige stroom verbruiken. En denk aan de kosten van een douche. Hoeveel kost een douche echt? De kosten variëren van persoon tot persoon, aangezien de ene persoon 4 minuten onder de douche staat, terwijl de ander minstens 15 minuten nodig heeft. Daarnaast maakt natuurlijk ook de watertemperatuur een groot verschil, maar hoeveel kost het gemiddeld? Het is veel duurder om het water in het bad te verwarmen.

Kosten kunnen worden onderverdeeld in verschillende kosten die bij elkaar moeten worden opgeteld:

Waterkosten

Volgens het Nibud verbruiken we 65 liter water per douche (2020). Een bad heeft al snel bijna twee keer zoveel nodig, zo’n 120 liter water. De prijs van water verschilt per regio, de kosten in jouw regio vind je op de website van je waterleidingbedrijf. Als u bijvoorbeeld uitgaat van een prijs van € 1,35 per 1000 liter, kost water € 0,00135. Met andere woorden, een liter water kost veel minder dan een cent. Op basis van waterkosten, douchekosten in het volgende geval: 65 liter x € 0,00135 = € 0,09. Het bad kost dus: 120 liter x € 0,00135 = € 0,16. De kosten van water zelf vallen mee, maar niemand neemt een douche of bad met koud water.

Hoeveel kost een douche of bad?

Het kraanwater is te koud om onder de douche te gebruiken. Het water dient verwarmd te worden van een temperatuur van ongeveer 10 graden tot ongeveer 38 graden. Er circuleren op internet verschillende bedragen voor waterverwarming en dit klopt, want de kosten zijn heel verschillend. Tegenwoordig zijn er zeer zuinige ketels beschikbaar, die een sterke impact hebben op de stookkosten. Volgens het Nibud (2020) kost een douche € 0,32 en een bad € 0,66 met een gasboiler. Uitgaande van een elektrische boiler zijn de kosten van een douche € 0,42 en een bad € 0,96 (prijzen zijn gebaseerd op gemiddeld waterverbruik).

Overige douchekosten

Met water- en stookkosten ben je er nog niet. Eigenlijk zouden ook de kosten van shampoo, zeep en badolie moeten worden meegerekend en dergelijke. Na het douchen moeten de handdoeken weer in de wasmachine, waar water en energie weer worden gebruikt. Deze kosten zijn voor de duidelijkheid weggelaten.

Conclusie: douche kost gemiddeld
0,37 euro
en het bad kost gemiddeld
0,81 euro
.€