Hoeveel eigen vermogen of restschuld staat er op mijn woning?

Hoeveel is uw huis waard in 2021 en 2022? Heeft u nog overwaarde of restschuld in uw woning? Als u van plan bent uw huis te verkopen, wilt u een goede verkoopprijs en een goede overwaarde. Positieve restwaarde omdat niemand met een restschuld wil zitten. Het is ook mogelijk om de meerwaarde naast de hypotheek te gebruiken. Maar hoe berekent u of uw woning voldoende waard is en of u over de overwaarde nog belasting verschuldigd bent? De huizenprijzen stegen in 2021 weer en zullen naar verwachting in 2022 stijgen door een krappe woningmarkt.

Het eigen vermogen en de verkoopwaarde van het onroerend goed berekenen

De waarde van het eigen vermogen is anders dan de executiewaarde van het huis. De executiewaarde is de waarde die u zou ontvangen bij een gedwongen verkoop. Bij een huizenveiling kan de prijs erg tegenvallen omdat de bieders weten dat uw bank het huis heeft gedwongen te verkopen. Banken stellen meestal een executiewaarde vast die gelijk is aan 80% van de vrije marktwaarde van de bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning speelt eventueel meerwerk nog een rol. De verkoopwaarde is dan gelijk aan 90% van de aankoopprijs plus meerwerk. Banken gebruiken deze regel ook om te bepalen hoeveel hypotheek ze op een woning mogen geven. Als maximale hypotheek krijgt u een maximale hypotheek van 100 tot 110% van de executiewaarde.

Hoeveel overwaarde zit er in mijn woning, overwaarde of overwaardeberekening?

Om de waarde van uw woning te berekenen, kunt u beter anders te werk gaan. Als u het hypotheek- en huurvrij wilt verkopen, moet u eerst een goed beeld krijgen van de marktwaarde van uw woning. Deze waarde kunt u het beste laten vaststellen door een taxateur die direct de waarde van de executie zal aangeven. Maar u hoeft niet alleen op de taxateur te vertrouwen. U kunt de voorbereidingen ook zelf doen en als u de waarde van de taxateur te laag vindt, ga dan met hem in gesprek.

WOZ-waarde als maatstaf

Elk voorjaar krijgt u met de WOZ-beschikking van de gemeente een gratis waardebepaling in uw brievenbus. Daarin staat hoeveel de gemeente uw woning waard vindt. Daarnaast heeft de gemeente een klein evaluatierapport opgesteld met enkele referentiehuizen. De taxatie en enkele woningen in de buurt maken al een eerste indruk. Ook in 2021 en 2022 zal de waarde van de WOZ naar verwachting stijgen.

De vraagprijs van het fonds en het huis

Op de woningwebsite van Funda ziet u eenvoudig de waarde van woningen bij u in de buurt. Nogmaals, dit zijn vraagprijzen, geen verkoopprijzen, maar op deze manier kun je gemakkelijk wat vergelijkend onderzoek doen en een goed beeld krijgen van wat je huis waard is.

Vraag een makelaar naar de waarde van uw woning

U kunt uw eigen woning laten taxeren, maar u kunt ook langskomen bij een makelaar. Vraag hem wat hij denkt dat een eerlijke prijs is en waarom. U kunt de waarde mogelijk nog meer verhogen met een paar eenvoudige verbeteringen aan uw huis.

Het kadaster geeft u direct inzicht in de waarde van uw woning

De instantie die weet welke prijzen voor huizen worden betaald, is het Kadaster. Voor enkele euro’s kunt u bij het kadaster de waarde van enkele naburige huizen opvragen. Zo weet u precies wat de laatste kopers voor hun woning hebben betaald.

Zorg altijd voor voldoende gelijkheid

De bank verstrekt niet meer dan een bepaald percentage van de executiewaarde van de woning een hypotheek. Zo is er altijd sprake van overwaarde omdat uw woning meer waard is dan de hypotheek. Als u al een hypotheek heeft, zijn er verschillende mogelijkheden:

Restschuld te koop in 2021 of 2022

Als de resterende schuld in 2021 of 2022 is aangegaan, is de rente over de financiering van de resterende schuld niet fiscaal aftrekbaar. Een potentieel aanzienlijke tegenslag voor iedereen die een huis verkoopt dat nog steeds onder water staat.

Belasting betalen over eigen vermogen

De Belastingdienst heeft zelf al besloten wat de juiste definitie van eigen vermogen is. Uiteindelijk neemt HMRC de WOZ-waarde van uw woning over. Deze waarde minus de hypotheek is de overwaarde van uw woning. Gelukkig hoeft u over deze overwaarde geen aparte belasting te betalen. Ook niet als u uw woning met meerwaarde verkoopt. Helaas heeft de waarde van de WOZ invloed op de hoogte van het eigenwoningforfait dat u moet betalen. Koopt u geen nieuwe woning, dan wordt de verkoopopbrengst later teruggestort in kolom 3 van de inkomstenbelasting.

Slot

U betaalt geen aparte belasting over de overwaarde in uw woning. Deze extra waarde is echter wel van belang als u een nieuwe of grotere hypotheek wilt afsluiten. Banken zijn conservatief als het om waardering gaat, dat is bekend. Vraag de taxateur dus om na het taxatierapport te komen en uw onderzoek te doen om te zien of de taxateur te conservatief is.

Lees verder