Hoeveel betaalt een notaris?

U gaat niet alleen naar een notaris om een ​​huis te kopen, maar bijvoorbeeld ook om een ​​huwelijkse voorwaarden op te stellen en een testament op te stellen. Ter vergelijking: u kunt flink besparen op notariskosten.

Meestal komen mensen naar een notaris voor de overdracht van een huis van een verkoper naar een koper of om een ​​testament op te stellen. Maar ook voor het opstellen van een huwelijkse voorwaarden, echtscheiding, samenlevingscontract of stichting is een notaris nodig. U bent niet verplicht om vanuit uw woonplaats een notaris in te huren. U bent vrij om elke notaris in Nederland te kiezen. U kunt de prijzen van deze diensten vergelijken via vergelijkingssites. Dit kan u honderden dollars besparen. Het is niet verstandig om alleen op zoek te gaan naar het kleinste bedrag. Goed advies over belangrijke zaken, zeker bij complexe zaken waarvoor u een notaris inschakelt.

Wedstrijd

De notaristarieven zijn in 1999 vrijgegeven. Sindsdien is het prijsverschil groter geworden. Aanvankelijk lagen de prijzen redelijk dicht bij elkaar, maar de verschillen per notaris zijn nu de moeite waard. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen in de provincie Utrecht, dan kun je via de vergelijkingswebsite: degoedkoopstenotaris.nl uitzoeken welke notaris het goedkoopst is voor de hypotheekakte en de opleveringsakte. Als je bereid bent om 20 kilometer te rijden, kun je tot 635 euro besparen. De goedkoopste notaris kost rond de € 615 en de duurste € 1.250 (exclusief bijkomende kosten). Nadat je de goedkoopste hebt gevonden, kun je niet blindelings vertrouwen op de resultaten van de vergelijkingssite. In alle gevallen is het verstandig om vooraf een offerte te vragen aan de notaris.

Artikel zonder prijs

Notaris is geen prijsproduct. Voor een goed advies dient u bepaalde zaken bij een notaris te regelen. Het is de plicht van notarissen om u deskundig te informeren, maar de ene notaris zal u beter adviseren dan de andere. Vraag naar reviews bij jou in de buurt en vraag naar ervaringen van andere mensen met bepaalde notarissen.

Wat is een.. aan het doen?

Hieronder vindt u indicatieve bedragen per notarisdienst. Ze worden bepaald door rekening te houden met het gemiddelde van de twee duurste en de twee goedkoopste notarissen in de regio Utrecht, exclusief bijkomende kosten. Deze bedragen zijn bedoeld als indicatie, de werkelijke kosten kunnen aanzienlijk variëren.

Dienst Gemiddelde kosten indicatie
samenlevingscontract € 350
willen 370 euro
Oprichting van een BV 780 euro
Hypotheekakte op de woning voor 250.000 euro 515 euro
Akte van levering aan huis € 250.000 700 euro
Hypotheek en leveringsakte tegelijk (250.000 euro) 1090 euro

Zie ook:

Hoeveel kost een makelaar?
Hoeveel kost een echtscheiding?