Hoe zuinigheid leidt tot rijkdom

Het geheim van een rijk, zorgeloos leven is simpelweg minder geld uitgeven dan er binnenkomt. Zo bouw je je latere kapitaal op. Geld besparen, zuinig leven, rijkdom… het klinkt misschien onmogelijk, maar het is makkelijker dan je denkt. Denk na over wat je echt nodig hebt en je zult verbaasd zijn hoe weinig het is. Omdat mensen ‘arm’ worden omdat ze het noodzakelijke niet van het nutteloze kunnen onderscheiden. Stop verspillende consumptie en leef meer met minder!

Geld lenen, fout

Rijk worden begint niet halverwege het leven, het begint op jonge leeftijd. Hij die heeft leren sparen, ook al is het maar een cent die van de straat wordt opgepikt, maakt van zichzelf een…
zuinige levensstijl
de uwe, die u de rest van uw leven van dienst zal zijn. De grootste fout die jong en oud maken is het aangaan van een lening. Krediet betekent dat u veel meer betaalt voor hetzelfde dan iemand anders die niet heeft geleend. Naast het besteden van veel rente, raak je gewend aan een levensstijl die je op de lange termijn niet vol kunt houden. Een levensstijl die je je niet eens kunt veroorloven. Denk niet dat je een lening nodig hebt, want in Nederland hoeft niemand te verhongeren door te weinig inkomen.

Bestaat armoede?

De schrijnende gevallen die je bij de voedselbank aantreft, worden meestal veroorzaakt door lenen. Leningen voor onnodige, nutteloze dingen. Wie zwaar in de schulden zit, tekent voor de snelste weg naar bitterheid, let op: ‘Nederlandse armoede’. En dan klaagt dat er geen geld is voor een brood. Maar waarom is deze lening eigenlijk aangegaan? Bovendien wordt een verrassend aantal gevallen van “armoede” veroorzaakt door verslaving aan alcohol, roken, drugs of gokken, echtscheiding en faillissement. Daarnaast weten sommige mensen niet de weg naar voorzieningen en uitkeringen te vinden. Maar armoede zoals in Afrika, het echte werk, komt niet voor in ons land.

Bewaar het kasboek

Rijkdom op zich brengt geen geluk, maar toenemende rijkdom wel. Sparen voordat u geld uitgeeft, geeft u dubbel plezier. Zo ben je veel gelukkiger dan iemand die het gat op de ene lening met een andere lening opvult. Hoe begin je langzaam rijk te worden? Inzicht in uw financiën is nodig om te zien waar de schoen wringt. Het beheren van het kasboek is heel eenvoudig. Schrijf elke maand al uw inkomsten op en schrijf vervolgens op waar uw geld naartoe gaat. Hiervoor heb je bonnetjes nodig, bewaar ze dus allemaal. Voor goed
Overzicht
je moet het een paar maanden volhouden, maar dan weet je wat er aan de hand is. Als blijkt dat u weinig of helemaal niets bespaart, spaar dan en verlaag de grote uitgaven. U zult merken dat ze in veel gevallen helemaal niet nodig zijn. Houd daarnaast kortdurende bescherming als uitgangspunt: een besparing van enkele duizenden euro’s. Dit is het absolute minimum om in geval van nood een aantal maanden door te komen. Krijg je dit geld door veel te verdienen? Nee. Je krijgt het terwijl je weinig uitgeeft!

Rijkdom? Bespaar op onnodige dingen

In het bijzonder kunnen de volgende punten worden bespaard:

Snelle besparingen

Goedkoop winkelen

Als er weinig te besteden is, is het beter om alleen met een boodschappenlijstje in de winkel te zijn. Ga alleen naar
noodzakelijke dingen
en laat je niet verleiden tot totaal onnodige aankopen. Het is logisch om nooit meer de volle prijs te betalen. Als je het product echt nodig hebt, neem dan de bonnen uit de folders mee. Kleding haal je alleen op als deze flink afgeprijsd is, of beter nog: ga voor dingen waarvan je al weet dat ze goedkoop zijn. Voor nog grotere aankopen, kijk vooraf op vergelijkingssites en wacht tot het product dat je hebt gekozen in de uitverkoop gaat. Vergeet niet af te dingen, vooral winkeliers in huishoudelijke artikelen vinden het al normaal. Een andere optie is een kringloopwinkel.

Koop alleen deals die je echt nodig hebt, niet omdat je ze tegenkomt. Drie voor de prijs van twee? Nee, alleen als het echt nodig is! Koop levensmiddelen en drogisterijen bij de goedkope supermarkt (Lidl, Jumbo, Aldi, Dirk vd Broek), de opkomende 1-eurowinkels en de markt. Als je later op de dag naar de markt gaat, kun je veel dingen nog goedkoper ophalen dan ze al waren. En bedenk in de supermarkt dat private labels en goedkope (merkloze) producten vaak onder of boven in het schap liggen. Maken van
goedkoop kopen
sport!

“Die man is de rijkste wiens genoegens het goedkoopst zijn.”
~ Henry David Thoreau€