Hoe zit het met uw promoties tijdens de feestdagen?

De echte belegger die speculeert op de aandelenmarkt weet hoe belangrijk het is om dagelijks alle koersen te volgen, zoveel mogelijk winst te maken of zo min mogelijk verliezen te boeken. Maar wat doe je met je voorraden als je op vakantie gaat? Hoe het risico op het mislopen van een goede deal beperken? En wat als de beurs ineens spectaculair daalt?

Beleggers die aandelen in een of meer beurzen houden, zijn meestal erg loyaal aan hun aandelenportefeuille. Ze volgen elke dag de prijzen, bekijken de aanbevelingen van de aandelenmarkt en proberen op het perfecte moment te kopen of te verkopen.

Als je als gewetensvolle belegger 2 weken op vakantie gaat, bestaat natuurlijk de kans dat je bij terugkomst goede deals misloopt, of erger nog, dat de beurs is gekelderd! Hoe ga je ermee om?

Verkopen

Heeft u nachtmerries over dalende prijzen en crashende markten? Dan kunt u overwegen uw aandelen te verkopen voordat u in het vliegtuig stapt. Zo loopt u zeker niet het risico dat de waarde van uw aandelenportefeuille tijdens uw aanwezigheid aanzienlijk daalt. Nadeel is dat je misschien op een ongunstig moment moet verkopen en dat je na de vakantie weer met een lege portemonnee moet beginnen. Wanneer u short verkoopt en koopt, betaalt u het dubbele van de transactiekosten en moet u mogelijk uw aandelen tegen een hogere prijs terugkopen. Op die manier betaalt u mogelijk nog meer dan u zou hebben gedaan als u uw aandelen had gehouden, zelfs als de koersen iets waren gedaald.

Lijkt me dus geen ideale oplossing!

Grenzen stellen

Om uw aandelenportefeuille te beschermen tegen grote verliezen, kunt u limieten instellen. Met een stop loss order geef je een order om te verkopen zodra de koers van het aandeel onder een bepaalde waarde is gezakt. Het nadeel van deze stop loss-orders is dat uw voorraad kan worden verkocht in een vrije valperiode die zich de volgende dag net zo goed kan herstellen.

Een andere optie is een stoplimietorder. Als de prijs onder een bepaalde waarde zakt, wordt een limietorder geactiveerd, waarbij u nog steeds de prijs kunt instellen waartegen u de aandelen wilt verkopen.

verkoopkans

Een andere optie is om een ​​putoptie op uw aandeel te kopen. Dit afgeleide product zorgt ervoor dat u een bepaald effect op bepaalde tijden en tegen een vooraf bepaalde prijs kunt verkopen. Als de prijs dan onder een bepaald punt zakt, wordt de putoptie waardevoller.

Dit type bescherming is meer geschikt voor beleggers met een vrij beperkte portefeuille. Voor beleggers met een brede aandelenportefeuille zal dit een dure onderneming zijn. Het is beter om een ​​index put optie te kopen.

Langetermijnbeleggers

Voor een langetermijnbelegger is een vakantie van 2 of 3 weken niet zo’n groot probleem. Ze hebben hun aankopen gebaseerd op analyse en verwachten geen snelle superwinst. Deze beleggers hoeven in principe niets te doen als ze op vakantie gaan en daarom kun je het beste een “buy and hold”-strategie toepassen.€