Hoe zich te ontdoen van een dure lening: redelijke herfinanciering?

U heeft al jaren een lening, maar de rente die u betaalt is beduidend hoger dan de huidige rente over zo’n lening. Je wilt echt van de dure lening af en de lening ruilen voor een goedkoper alternatief bij een andere bank. Het oversluiten van de lening kan dan een goed alternatief zijn, maar oversluiten is niet in alle gevallen verstandig. Het kan namelijk zijn dat u naast een overlijdensrisicoverzekering ook een boete moet betalen. In de huidige lage renteomgeving kan een step-up herfinanciering een goedkope optie zijn.

Vervang een dure lening door een goedkope lening

Rente op leningen is laag

Het zal niemand ontgaan zijn: de rente op leningen en vooral hypotheken kan relatief laag zijn. Iedereen die een lening heeft met een lange rentevaste periode kan dus een lening hebben met een aanzienlijk hogere rente dan de huidige marktrente. Als je leningen online vergelijkt, vind je snel een alternatieve lening die goedkoper lijkt. Maar is deze lening echt goedkoper of lijkt dat alleen in eerste instantie zo?

Met een overschrijving van een dure lening af

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan in veel gevallen boetevrij worden afgesloten bij een andere dienstverlener. Kijk je alleen naar de rente, dan is de keuze snel gemaakt waardoor je elke maand minder hoeft af te betalen dan bij je huidige bank. En toch komt het met een waarschuwing. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet heeft niet bij alle banken of kredietverstrekkers dezelfde voorwaarden. De nieuwe voorwaarden zijn mogelijk niet geschikt voor u, bijvoorbeeld omdat de oude lening een overlijdensrisicoverzekering had en de nieuwe niet.

Overlijdensrisicoverzekering ABN AMRO

Sluit een persoonlijke lening of doorlopend krediet af bij enkele grote banken, zoals ABN AMRO, ING of Rabobank. De rente op deze lening zal vaak hoger zijn dan de laagste rentetarieven op de markt. Maar leningen van deze grote banken omvatten een overlijdensrisicoverzekering. Als u of uw partner wat ouder bent, kunt u natuurlijk overstappen en kiezen voor de lagere rente, maar uw partner kan bij uw overlijden met veel schulden achterblijven. Heeft u een persoonlijke lening of doorlopend krediet bij ABN AMRO dan gelden de volgende voorwaarden bij overlijden:

Als het geleende bedrag groot is en niet meer betaald hoeft te worden, scheelt dat de nabestaanden veel. Het is echter de vraag of het ook een hogere rentewaarde is in de periode ervoor.

Overlijdensrisicoverzekering betekent premie op rente

Grote banken rekenen een extra premie voor overlijdensrisicoverzekeringen, die is inbegrepen in de lening, wat tot uiting komt in de hogere rente, wat een premie is. Deze toeslag betekent echter dat u bij uw overlijden de aflossing van de lening aan uw partner en kinderen kunt vergoeden. Wie op internet alleen de basisrente vergelijkt en de laagste rente kiest, krijgt geen lening met risicoverzekering. Dat neemt niet weg dat het niet loont om goed te vergelijken en dat er wellicht een andere aanbieder is die u een scherpe deal kan bieden, inclusief overlijdensrisicoverzekeringen.

Is het verstandig om te sluiten?

Oversluiten kan zeker slim zijn, maar dan kun je beter naar meer kijken dan alleen de rente. Als je ook nog een woning te koop hebt (en dus meer zekerheid voor de bank), kun je soms een extra korting op de lening bedingen. Het kan daarom een ​​goed idee zijn om eerst bij uw bank te informeren voordat u overstapt naar een andere bank.

Hypotheekoverdracht

Bij een hypotheek is het oversluiten van de hypotheek niet altijd boetevrij mogelijk. In sommige situaties wel, bijvoorbeeld aan het einde van de rentevaste periode of gedeeltelijk (10 tot 20% per jaar). Ook heeft niet elke hypotheek een overlijdensrisicoverzekering. Daarom is het ook verstandig om de voorwaarden van de bank goed te bestuderen en niet alleen de rente te vergelijken. Daarom kunt u het beste een besluit nemen na overleg en advies.

Geleidelijke en stapsgewijze herfinanciering van hypotheken, elk jaar deels

Banken zijn daar niet blij mee, maar je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om 10% van je hypotheek boetevrij af te lossen en voor die 10% ergens anders een lening aan te gaan tegen een veel lagere rente. Dan heb je geen boete en wordt de lening steeds goedkoper gefinancierd. Als u het geld van de nieuwe lening voor uw woning gebruikt, is deze rente ook fiscaal aftrekbaar.

Conclusie lening of hypotheekoverdracht

Een lage actuele rente zorgt ervoor dat het oversluiten van een lening of hypotheek vaak een slimme en goedkope zet is. Houd er rekening mee dat oversluiten extra kosten met zich mee kan brengen, zoals hypotheekadvies en notariskosten. Maar nog steeds. Iets voor jou?€