Hoe werkt een bouwrekening?

U kunt een bouwfonds gebruiken om de bouw of renovatie van uw woning te financieren. Het is een fiscaal vriendelijke manier om bouw- of renovatiekosten te betalen. U neemt pas geld op van het deposito als de rekeningen opeisbaar zijn. Wanneer kunt u er gebruik van maken en aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Een bouwdepot is een pot met geld die door een bank of verzekeraar ter beschikking wordt gesteld om bouwkosten te financieren. Deze speciale rekening kan worden gebruikt om alle openstaande rekeningen te betalen die verband houden met deze kosten. U verdient rente over het saldo op de bouwdepot en betaalt rente over de hypotheek. Het geld moet binnen twee jaar op de bouwdepot staan.

Welke kosten kunnen worden betaald uit het bouwdepot?

De kosten die uit de borg worden betaald, moeten gelden voor vaste delen van de woning. Kozijnen en glas worden als vaste onderdelen van het huis beschouwd, gordijnen bijvoorbeeld niet. Ook de uurlonen van elektriciens en bouwvakkers kunnen vanuit het depot worden betaald.

Een bouwdepot is onderdeel van een hypotheek

Een bouwdepot wordt ook gebruikt bij het afsluiten van een hypotheek op een nieuwbouwwoning. Het bedrag dat nodig is voor de bouw wordt gedeeltelijk gestort in een aanbetaling om een ​​deel van de totale factuur voor oplevering te betalen. Bij het verbouwen van de woning wordt het bedrag van de aanvullende hypotheek gestort op het bouwdepot. Te betalen rekeningen kunnen naar de bank worden gestuurd. Zo kan de bank controleren of het geld ook echt voor de verbouwing is gebruikt. Deze verantwoordelijkheid is ook van belang voor de belastingdienst.

Is hypotheekrente over verbouwingskosten aftrekbaar?

Ja, zolang het geld wordt gebruikt om een ​​bouw of verbouwing te financieren, is de hypotheekrente over dat bedrag aftrekbaar. De lening wordt gelijkgesteld aan een hypotheek voor de aankoop van een woning.

De bank is bereid om onder bepaalde voorwaarden geld te lenen voor renovatie

De bouwrekening voor de verbouwing is een tweede hypotheek. De bank zal kritisch beoordelen of zij een aanvullende lening wil verstrekken. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de hoogte van het inkomen, maar ook naar de veiligheid (huis). De bank is alleen bereid mee te werken als de verbouwing de waarde verhoogt, of als de woning al een flinke overwaarde heeft. Houd er rekening mee dat het afsluiten van een tweede hypotheek hoge kosten met zich meebrengt. Hierbij kunt u denken aan advies- en bemiddelingskosten en notariskosten.

Een bouwdepot levert rente op en betaalt hypotheekrente

De bank heeft het geld al uitgeleend op het bouwdepot. Zolang het geld op de rekening staat, ontvangt u hierover rente. U betaalt dus enerzijds rente over de hypotheek en anderzijds ontvangt u daarover rente.

NB! De bouwrekening valt onder kolom 3

Zolang het geld op deposito staat, wordt het beschouwd als uw vermogen. Als u op 1 januari een groot bedrag op uw rekening heeft staan, kunt u daarover een hoog belastingtarief verschuldigd zijn. We kunnen dit het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat u spaargeld heeft dat gelijk is aan de belastingvrijstelling in kolom 3. Dan hoeft u geen belasting te betalen over uw vermogen. U heeft een vermogen van 50.000 euro op uw bouwdepot. Op 1 januari kijkt de Belastingdienst hoeveel vermogen u heeft. Omdat u € 50.000 boven de vrijstelling heeft, moet u belasting betalen over het bedrag van de borg. De vergoeding is als volgt:
€ 50.000 x 1,2% = € 600
.€