Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek?

Oorspronkelijk was de hypotheekrenteaftrek een subsidie ​​om het eigenwoningbezit te stimuleren. Wij kunnen niet meer zonder deze subsidie. Het kabinet durft de regeling niet eens te verlagen uit angst voor dalende huizenprijzen.

Huiseigenaren met een hypotheek zijn voor een deel financieel afhankelijk van het bedrag dat zij van de Belastingdienst terugkrijgen in verband met de hypotheekrenteaftrek. Het is niet meer nodig om uw eigen huis te promoten. Terugbetaling van gedeeltelijk betaalde inkomstenbelasting is inmiddels een zware last voor de staatskas geworden.

Op hoeveel aflossing heeft u recht op de hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente die wordt betaald over een hypotheek die is afgesloten in verband met de aankoop van uw eigen woning of verbeteringen aan uw eigen woning is fiscaal aftrekbaar. Als u maandelijks € 750 aan hypotheekrente moet betalen, mag u mogelijk € 750 x 12 = . jaar.
9000 euro
aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Het resulterende voordeel is weer afhankelijk van de belastingschijf waarin u uw hypotheekrente kunt aftrekken. Het belastingbedrag is anders. Het is minimaal 33 procent en maximaal 52 procent. Naarmate het inkomen stijgt, neemt ook de belastingdruk op de meerderheid van de inkomens toe. Over het deel van het brutoloon boven de 56.000 euro (afgerond) moet u 52 procent belasting betalen. Kleinere bedragen worden berekend tegen 42, 41,95 of 33 procent.

De hypotheekrenteaftrek is vooral aantrekkelijk voor mensen met een hoog inkomen

Er is geen maximum aan de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat de hypotheekrente van een huis van € 200.000,- aftrekbaar is, evenals de hypotheekrente van een huis van € 2.000.000. Als gevolg hiervan gaat het grootste voordeel naar degenen die veel verdienen. Ze kunnen een groter bedrag aftrekken en ook tegen een hoger belastingtarief.

Beperk uw hypotheekrenteaftrek

Elke regering praat weer over het beperken van de hypotheekrenteaftrek, maar uiteindelijk verdwijnt de discussie weer.

Wanneer krijg je je geld terug?

Elk jaar moet uiterlijk op 1 april een belastingaangifte over het voorgaande belastingjaar worden ingediend. Dit is ook het moment om te veel betaalde inkomstenbelasting terug te vorderen. De betaling vindt plaats in juni en juli. De meeste huiseigenaren willen het niet of kunnen het niet verwachten. In het belastingjaar zelf is het mogelijk om een ​​voorschot te claimen op het bedrag dat u uiteindelijk terugkrijgt. U kunt restitutie aanvragen in de vorm van een voorlopige restitutie.

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

De rentekosten die u maakt over een eigen woning zijn fiscaal aftrekbaar. De aflossing en de verzekeringspremie, die u naast de hypotheek ook moet betalen, zijn niet aftrekbaar. Rentekosten zijn ook aftrekbaar als u bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet heeft afgesloten om verbouwingen uit te voeren.

De toekomst van de hypotheekrenteaftrek?

De huidige regeling is te duur en daardoor onhoudbaar. Het is niet realistisch dat de hypotheekrenteaftrek in één keer wordt opgeheven, maar op termijn zal matiging noodzakelijk zijn. Waarschijnlijk beperken zij eerst de zeer hoge hypotheekaftrek.€