Hoe werkt BKR?

Iedere kredietverstrekker in Nederland is verplicht dit krediet te melden bij Bureau Krediet Registratie. Banken, hypotheekverstrekkers, online winkelketens en creditcardmaatschappijen zijn verplicht om het BKR te controleren voordat ze een lening krijgen. Iedereen die krediet heeft, wordt geïnformeerd over de controle en registratie in het BKR. Maar hoe werkt het precies?

Waarom BKR?

In de Verenigde Staten kan iedereen meerdere creditcards op naam hebben. Het Nederlands heeft hier bescherming tegen. AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft uitgenodigd om zich te registreren bij het BKR om zo burgers met krediet te beschermen tegen te hoge schulden en om direct aan schuldverplichtingen te kunnen voldoen.

Ook is het voor de kredietverstrekker erg handig om de BRK te checken (wat automatisch gebeurt) alvorens de lening te verstrekken. Dit omvat niet alleen de schulden die iemand kan hebben op reeds bestaand krediet, maar ook hun vermogen om te betalen en hun betalingsgewoonten. Als iemand bijvoorbeeld voortdurend schulden heeft en deze aflost, om vervolgens weer schulden op te bouwen, kan dit leiden tot kredietproblemen.

Toestand

BKR werkt met codes als A (Backlog) en H (Revised). Een A verschijnt als iemand daadwerkelijk achterloopt op zijn kredietwaardigheid. Wel is de uitlenende organisatie verplicht deze over te dragen aan het BKR. Dezelfde regels gelden voor de herziene status wanneer de lening volledig is afgelost. Het kredietregistratiebureau is dus slechts een kredietklantenregister waar alle wijzigingen of kredieten worden opgeslagen.

Welke leningen zitten er in het BKR?

In feite zijn alle credits die worden gegeven, inbegrepen. Dit kan een hypotheek zijn, een doorlopend krediet van een bank, een creditcard, een persoonlijke lening van een postorderbedrijf en koop-nu-betaal-later-deals.

Wat zien kredietverstrekkers?

Een kredietcontrole gaat door, maar het betekent niet dat kredietverstrekkers u als uw tweede krediet beschouwen. Het enige wat ze zien is of het krediet verlengd kan worden of niet. Als u meerdere leningen op uw naam heeft staan, voldoende kapitaal heeft om af te lossen en structureel af te betalen, dan is dit niet zichtbaar maar wordt dit achter de schermen verwerkt. Als u kredietproblemen heeft, wordt u doorverwezen naar het BKR. Het zijn persoonsgegevens die niet alleen aan iedereen worden bekendgemaakt.

Tegoed voldaan

U heeft de lening volledig betaald en het bedrag is “nul”. In dat geval zal de geldverstrekker de Herziene melding doen. Uw lening, volledig afbetaald, blijft nog vijf jaar zichtbaar voor het BKR.

BKR . aanvragen

Aangezien het om persoonsgegevens gaat, kunnen deze alleen aan jou worden verstrekt. Het staat u daarom vrij om deze informatie op te vragen bij het BKR. U kunt dit bij elke bank in Nederland doen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Het opvragen van uw gegevens kost € 4,95 en u ontvangt deze automatisch per post.€