Hoe werd geld gecreëerd volgens Karl Marx?

Hoe werd geld gecreëerd volgens Karl Marx? Je staat er niet bij stil, maar geld heeft ook zijn eigen geschiedenis. Filosoof Karl Marx beschrijft hoe dit gebeurde in Kapitaal. Hieronder volgt een korte toelichting.

Over Karl Marx

Karl Marx werd geboren in 1818 in Trier, Duitsland. Hij studeerde filosofie aan de universiteit van Jena, waar hij aanvankelijk meer interesse toonde in bier. Hij leidde toen een rondtrekkend leven en woonde in Keulen en Parijs. Daar ontmoette hij zijn levenslange vriend Friedrich Engels en vestigde zich in Londen. Daar beleefde hij grote armoede, maar ook betere tijden. Hij stierf aan bronchitis in 1883.

Ruilhandel

Marx had zijn eigen ideeën over de oorsprong van geld. Volgens hem begon het allemaal met ruilhandel.

Laten we zeggen twee zakken aardappelen voor een stuk stof. Omdat ruilen onhandig was en constant je producten swiped, gingen mensen op zoek naar een generiek equivalent. Laten we zeggen dat twee zakken aardappelen of een stuk stof gelijk is aan één gram goud. Dat was al een grote verbetering. Geen rugpijn en je kon veel sneller bewegen.

Van generiek equivalent product

Door goud als het universele equivalent te gebruiken, verliep de handel veel soepeler, maar het beïnvloedde ook het denken van mensen. Mensen vergaten waar dit stuk goud voor stond en beschouwden het als een product. Laten we zeggen twee zakken aardappelen voor een halve gram goud. Dan verkoop je meer dan mijn buurman en maak je uiteindelijk meer winst. Zo werd het algemene equivalente goud een handelswaar onder de waren die verhandeld konden worden.

Nog meer handel

Om de handel nog vlotter te laten verlopen, werd besloten om goud in vaste eenheden aan te bieden. Voortaan was de gram een ​​gouden munt. Wegen kan achterwege blijven en handelen kan nog sneller. Ik leerde al snel dat goud helemaal niet nodig is. De mensen vertrouwden het geld, uiteindelijk ging het goed en werden de gouden munten al snel ingewisseld voor munten van mindere metalen. Uiteindelijk besloten om munten te vervangen door papier. Nog gemakkelijker en opnieuw was de handel nog sneller. Geld was nu een afspraak op papier en gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Vandaag

We zijn een stap verder gegaan. Naast munten en bankbiljetten drukken wij geld uit in getallen op een bankrekening. In onze tijd is geld een nummer geworden naast de grondstof waarmee banken handelen. We kunnen nog sneller handelen. Dus het credo is nog steeds Tijd is geld……

De uitspraken van Marx

Een schrijver moet geld verdienen om te leven en te schrijven, maar hij moet niet leven en schrijven om geld te verdienen.

Verkoop een man een vis en hij heeft de hele dag te eten; leer iemand vissen en je blaast een prachtige zakelijke kans op.