Hoe vind je een hypotheek voor je nieuwe woning?
U zoekt een woning die binnen uw financiële bereik ligt. Het is erg mooi en geschikt voor u en uw gezin. Je hebt er zin in, maar eerst moet je het financiële plaatje compleet maken. Hoe ga je ermee om? Ga direct naar de bank en sluit nu, toch? En is het allemaal zo simpel? Nee natuurlijk niet. Uiteindelijk wil elke bank er zeker van zijn dat u de hypotheek kunt betalen en wilt u niet langer aan de hypotheek vastzitten dan nodig is. Daarnaast mag de hypotheek niet te hoog zijn en moet de maandelijkse betaling je inkomen kunnen ondersteunen. Het gaat meestal om grote bedragen, dus snel een hypotheek afsluiten is geen goed idee. Weeg verschillende hypotheken en hun voorwaarden zorgvuldig af.
Denk goed na over de hypotheek voor je nieuwe woning
Een home equity lening is eigenlijk gewoon een lening, maar een grote en voor een lange tijd. Vaak zit je er jaren aan vast. Het afsluiten van een hypothecaire lening is dan ook iets dat vooraf goed moet worden overwogen en niet te snel moet worden besloten.
De bank is ook voorzichtiger dan voorheen
Banken en hypotheken ook niet. Ze willen er zeker van zijn dat u (of u en uw partner) deze lening niet alleen kunnen betalen, maar in de loop van de tijd terugbetalen. Zeker als je een grotere hypotheek wilt en zelf weinig geld kunt binnenhalen. Het risico van de bank is dan hoger en dan zul je echt moeten bewijzen dat je de vereiste maandlasten aankunt.
U hoeft niet meer op zoek naar een aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek is een mooi woord voor een aflossingsvrije hypotheek. Veel mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek, of soms zelfs een hele hypotheek. Dit betekent simpelweg dat u in dat geval alleen rente betaalt over dat deel van de hypotheek en niets terugbetaalt. Voor dat bedrag blijft het huis op de bank staan en betaal je er rente over.
Als u niet terugbetaalt, blijft een deel van de woning bij de bank
Dan is de woning nooit volledig van jou of moet dat deel van de hypotheek in de loop van de tijd worden afgelost. Wilt u toch het renteloze deel van uw hypotheek, vraag dan altijd of u ook tussentijds kunt aflossen. Of je het later wilt of niet maakt niet uit, maar de optie moet er zijn of je zit er echt mee vast. Deze hypotheken zijn vandaag nog steeds geldig, maar er mogen geen nieuwe worden genomen. Iedereen moet zijn hypotheek in de loop van de tijd afbetalen.
Zo vind je de beste hypotheekvoorwaarden
Ook kun je op verschillende plekken gaan “shoppen”. U bent vrij om informatie op te vragen, maar u kunt ook vergelijkingen maken met de informatie die u ontvangt. Hoe dan ook, zet uw vragen op papier voordat u begint te zoeken.
Vraag altijd naar het exacte bedrag dat u elke maand moet betalen
Vraag bijvoorbeeld naar het exacte maandbedrag dat je hebt betaald voor de lening die je hebt aangevraagd bij die bepaalde bank of hypotheekverstrekker. Vaak worden halve antwoorden ontvangen, omdat men dit bedrag soms wil verhullen met fiscale stimuleringsmaatregelen of andere maatregelen, die later niet altijd volledig blijken te worden gerealiseerd.
Bankeffecten
De bank vraagt naar uw inkomen en zal dit ook willen bewijzen. Vaak wil zij zelfs een kopie van de arbeidsovereenkomst met uw werkgever zien. Zij wil er zeker van zijn dat u de hypotheek kunt blijven betalen. Het geld dat u verdient met bereikbaarheidsdiensten wordt vaak niet meegerekend, omdat het wordt beschouwd als “nevenwinst” die ook verloren kan gaan. Daarnaast vraagt de bank vaak naar uw gezondheid, want als u ziek wordt, komt uw inkomen en dus uw hypotheeklasten in gevaar.
Zoals je kunt zien door het mooie verhaal
Probeer in ieder geval door het verhaal heen te kijken. De man of vrouw aan de andere kant van de tafel staat te popelen om je een hypotheek te verkopen. Hij of zij is gewoon een verkoper en u als klant moet proberen het echte verhaal van het product te kennen. Uiteindelijk is het enige dat voor u van belang is het maandelijkse bedrag dat u op die hypotheek moet betalen. Immers, als dit bedrag te veel is, krijg je op een gegeven moment problemen en verkoopt de bank je huis.
Informatie opvragen bij hypotheekverstrekkers
Vraag verschillende hypotheekverstrekkers om meeneeminformatie zodat je verschillende hypotheekvormen en de verschillen tussen woningaanbieders kunt vergelijken. Doe het in je vrije tijd. Wie snel besluit en alleen vertrouwt op de verhalen van hypotheekverstrekkers komt meestal uit op een te dure hypotheek.
Teken nooit meteen een contract
Laat je niet verleiden om het contract meteen bij de bank of hypotheekverstrekker te tekenen. Immers, als je eenmaal getekend hebt, kun je niet meer terug. Hoewel dit allemaal veel lijkt, kun je zeggen dat je er een nachtje over wilt slapen. Meer haast minder snelheid. Dit gezegde geldt zeker voor het aangaan en zeker voor het afsluiten van een hypotheek.
Kosten voor het afsluiten van een nieuwe woninghypotheek
Vraag naar de kosten van het afsluiten van een hypotheek. Je zou niet de eerste zijn die bij sluiting direct en zonder waarschuwing wat geld verliest aan administratieve kosten, waardoor er minder geld overblijft voor waar het geld voor bedoeld was.
Levensverzekering bij uw hypotheek
Voor een hypotheek is vaak een levensverzekering vereist. Vroeger sloten mensen een ‘risicoverzekering’ af. Als de cliënt overlijdt en zijn partner of erfgenamen de hypotheek niet kunnen betalen, komt het levensverzekeringsgeld in beeld. De vorige risicoverzekering kon worden opgezegd na aflossing van de hypotheek.
Soms kunt u een levensverzekering na een bepaalde periode opzeggen
Vraag daarom altijd of u tot het einde van de hypotheek door moet betalen voor een levensverzekering, aangezien deze verzekering ook duur is, wat per bedrijf en voorwaarden kan verschillen. Als u deze verzekering na enkele aflossingen kunt opzeggen, kan dit u soms enkele honderden euro’s per maand schelen. Je wilt het waarschijnlijk in je portemonnee.
Gesprekken met familie, vrienden en kennissen die zelf een huis hebben gekocht
Controleer alles op uw gemak thuis en nog belangrijker: praat met anderen die een huis hebben gekocht en een hypotheek hebben afgesloten. Hun verhalen zijn zeker evenveel waard als de mooie verhalen en informatie die je van hypotheekverstrekkers hebt gekregen. Overleg goed en pas als je echt weet wat je wilt, overleg met de gekozen partij.
Een tussenpersoon inhuren kost altijd geld
Heb je weinig vertrouwen in jezelf als het gaat om zakelijk inzicht, of zie je door de bomen het bos niet meer, schakel dan een tussenpersoon in. Maar ook hier ga je niet onvoorbereid verder, maar vraag je familie, vrienden en kennissen wat zij je kunnen aanraden en vooral met wie ze goede ervaringen hebben.
Een goede makelaar is het geld waard
Houd er rekening mee dat de makelaar niet gratis is en dat u zijn tarief moet betalen. Maak hierover in het eerste gesprek duidelijke afspraken en zet deze op ondertekend papier. Een goede makelaar vindt de beste hypotheek voor jou, en dan heb je er geen omkijken meer naar.
Lees verder
€