Hoe verdiende een bedrijf als Amazon geld?

Risicovolle startups hebben geld nodig. De groei van een beginnende ondernemer kan worden afgeremd door geldgebrek. Amazon was in de beginjaren een riskante onderneming. Amazon had in het begin ook te kampen met geldgebrek. Amazon leed zelfs verliezen. Wat gebeurde er met Amazon toen Amazon-eigenaar Jeff Bezos een telefoontje kreeg van een durfkapitalist, een durfkapitaalinvesteerder?

Wat is durfkapitaal?

Elk bedrijf of bedrijf heeft geld nodig. Een start-up is een riskante onderneming, er is hoop dat het bedrijf succesvol zal worden en sterk zal groeien, maar er is een gebrek aan zekerheid. Durfkapitaal, of durfkapitaal, is de financiering van start-ups met een hoog risico.

Venture capital is ook te vinden in bestaande, oudere bedrijven die in (zeer) moeilijke tijden zijn beland.

investeerders

Wie zijn de verstrekkers van dit durfkapitaal? Durfkapitaal kan afkomstig zijn van bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van durfkapitaal, zoals durfkapitaalondernemingen of investeringsondernemingen. Geld kan ook afkomstig zijn van rijke individuen of van louche individuen. Het is belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen en de kleine lettertjes te lezen.

Familie

Voordat Jeff Bezos en zijn team naar Seattle vertrokken om zich voor te bereiden op de lancering van Amazon, had Jeff geld nodig. Zijn familie geloofde in Jeffs briljante ideeën en steunde hem financieel. Jeff begon zijn bedrijf in een garage met bureaus gemaakt van goedkope deuren. Jeff begreep heel goed dat hij management, marketing en geld moest combineren.

Amazone

Amazon ging online in de zomer van 1995, de eerste grote boekwinkel die online ging. Een enorm risico omdat internet nog in de kinderschoenen stond en de meeste mensen geen internet hadden. Rond 1996 begonnen miljoenen gebruikers, zowel particulieren als bedrijven, het internet te ontdekken en voor het eerst online te gaan. Amazon groeide snel, maar had een groot probleem: een gebrek aan geld. Ondanks dat Amazon-oprichter Jeff Bezos investeerders als Nick Hanauer, Eric Dillon en Tom Alberg aantrok, leed Amazon verliezen.

Wall Street

Bedrijven als Yahoo en Netscape veroorzaakten internetkoorts over de hele wereld. Onder meer de spectaculaire beursgang van Netscape in augustus 1995 had het investeringsvuur enorm aangewakkerd. Kort daarna, rond 1996, raakte Wall Street ook erg geïnteresseerd in internet. Het internet en het dot.com-bedrijf waren ‘hot’.

Investeren

Durfkapitalist op zoek naar investeringen op internet, Ramanan Raghavendran, die werkt bij de investeringsmaatschappij General Atlantic in Connecticut, was per ongeluk aan het surfen toen hij de website van Amazon tegenkwam. Deze Ramanan Raghavendran was erg onder de indruk van Jeff Bezos tijdens hun eerste telefoongesprek samen en bood hem het dubbele van wat de investeerders een paar maanden eerder voor Amazon hadden betaald.

durfkapitalist

Deze oproep van een durfkapitalist bij General Atlantic deed Jeff Bezos zich afvragen: hoeveel interesse willen investeerders in Amazon investeren? Hoeveel meer geld zou Jeff Bezos kunnen inzamelen voor zijn bedrijf Amazon? Het bleek dat er veel meer kapers aan de wal waren, en Bezos kon eigenlijk vragen wat hij wilde voor zijn Amazon-bedrijf.

Generaal Atlantic bood 50 miljoen dollar, Bezos weigerde. In het voorjaar van 1996 accepteerde Jeff Bezos een bod van 60 miljoen dollar van de grootste durfkapitalist van Silicon Valley, John Doerr van Kleiner Perkins Cauls & Byers.

Naar de beurs

Jeff Bezos had geen gebrek aan zelfvertrouwen, Amazon stond aan de vooravond van het dot.com-tijdperk en alles wat met internet was verbonden, veranderde in goud. Een jaar na VC en minder dan 2 jaar na de oprichting van Amazon, gooide Jeff Bezos Amazon om en waardeerde het bedrijf op $ 429 miljoen.€