Hoe u geld voor ons kunt laten werken

“Laat geld voor je werken!” Zo lokken banken ons zuurverdiende geld naar hun paleizen. Als u een van degenen bent die nog nooit hebben gezien hoe geld werkt, dan is deze tekst misschien interessant voor u. Een verklaring van wat in sommige kringen een kenmerk van ‘kapitalisme’ wordt genoemd.

Geld heeft één probleem: rente

Geld is het ultieme doel waar we allemaal naar streven. In het dagelijkse spraakgebruik zijn we tenslotte uit op ‘geld verdienen’, niet ‘een vakantie verdienen’ of ‘een maaltijd verdienen’. Nou, geld moet er zijn, maar geld komt ook met een “klein” probleem. Een triviale kwestie die vaak over het hoofd wordt gezien: rentetarieven.

Een miljoen op de bankrekening

Ieder van ons kan zich voorstellen wat een vreugde het ons zal brengen als we ineens miljonair worden: 1.000.000 euro op een bankrekening met zo’n 5% rente (banken zijn voor miljonairs veel minder zuinig dan voor kleine spaarders!). Dus zonder een vinger uit te steken, verdien je 50.000 euro per jaar. De meesten van ons krijgen niet zoveel met een jaar hard werken!

Wie betaalt die rente?

Maar veel mensen vragen zich af: waar komt die interesse vandaan? Geld zelf werkt niet echt: iemand leent geld en betaalt daarover rente. De 50.000 euro aan rente die wij als miljonairs krijgen, moet door iemand anders zijn betaald. En waar haalt die persoon rente vandaan? Hij koopt een miljoen auto’s voor ons, betaalt de arbeiders en rekent ons rente als opslag op de prijs van zijn producten. Het is dus niet ons geld dat voor ons werkt, maar mensen die producten kopen, betalen ons een percentage van hun salaris of loon. Ook al hoeven ze niets te betalen, toch betalen ze miljonairs rente. En de mensen die een miljoen van de bank hebben geleend, fungeren indirect als verzamelaars van dat belang.

Huurinkomsten als renteverlies

Een ander voorbeeld. Laten we het fenomeen huur eens nader bekijken. Iemand koopt een appartement om het te verhuren. Er zijn talloze vastgoedsites op internet zodat je een goed beeld kunt krijgen van hoeveel zo’n appartement zou moeten kosten. Laten we in ons voorbeeld uitgaan van 150.000 euro. Als iemand zoveel geld over heeft, heeft hij twee opties:

Maar hij zou een dwaas zijn als wat hij koopt niet minstens zoveel winst oplevert als een risicovrij bankdeposito. Dus als hij 5% rente op de bank zou krijgen, moet zijn investering ook minimaal 5% rendement opleveren, als het ware een vergoeding voor de verloren rente.

Huren, ook een verborgen vorm van rente

Dus als je € 150.000 over hebt en een appartement koopt om te verhuren, moet de huur over die investering minimaal 5% rente opleveren. Anders heb je het bovenstaande argument niet goed begrepen. Vijf procent rente over 150.000 euro is 7.500 euro dus per jaar. Dit geld komt natuurlijk van de huurder, die je rente betaalt in de vorm van huur.

De huur die miljoenen huurders niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd betalen, kan eigenlijk als rente worden beschouwd. En er wordt onder ons gezegd dat interesse meestal eindigt bij degenen die toch echt niets te klagen hebben. En de persoon die zegt “maar dat is niet realistisch, je kunt zo niet rekenen” zou je opnieuw kunnen vragen: “Zou je je geld in een investering steken die minder oplevert dan wat je van de bank krijgt?

Lees verder