mijn kijk op
Hoe te leven met weinig geld?

In Nederland hebben veel mensen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat geldt niet alleen voor de stijgende kosten, maar ook voor mensen die plotseling arbeidsongeschikt worden verklaard. Hoe ga je om met deze financiële tegenslagen en hoe ga je daar het beste mee om?

Aanvaarden

Allereerst moet je kunnen accepteren dat in de loop der jaren alles duurder wordt en het daardoor moeilijker wordt om van hetzelfde maandsalaris te leven. Of dat als u arbeidsongeschikt wordt verklaard, u niet meer hetzelfde inkomen krijgt als uit arbeid. Veel mensen, en vooral de laatste groep, vinden het in het begin moeilijk om de toekomst te accepteren. Je bent immers gewend om leuke dingen te doen en geld uit te geven aan luxe. Als je eenmaal voorbij dat stadium bent, is het nog maar het begin.

Berekenen

Allereerst is het belangrijk om te weten wat uw (vaste) maandinkomen wordt. Stel je hebt een inkomen van 1200 euro per maand. Vanaf hier berekent u wat u kunt besteden. Neem dan eerst de vaste maandlasten. Denk aan huur of hypotheek, zorgverzekering, gas, water en elektra, telefoon en internet en wegenbelasting. Tel dat aantal bij elkaar op en kijk wat je elke maand nog over hebt. Als het heel weinig is, dus onder de 100 euro, dan moet je gaan kijken wat er voor minder kan. Je moet ook weten hoe je moet eten.

Bezuinigen

Als u merkt dat uw geld voor de maand bijna op is, moet u eerst kijken wat u kunt laten vallen. In dit geval geef je eerst luxe op. Als u bijvoorbeeld een auto heeft maar arbeidsongeschikt wordt bevonden, kunt u als eerste de auto verwijderen. Als je niet kunt werken, heb je immers niet zo snel een auto nodig, tenzij het je enige vervoermiddel is vanwege een handicap. Maar in de meeste gevallen kun je ook een keer met de trein, dan is het goedkoper dan als je wilt blijven rijden terwijl het alleen maar tot financiële problemen leidt. U kunt dan zien waar u kunt besparen. Als je bijvoorbeeld een dure internetprovider hebt, kun je overstappen naar een goedkopere serviceprovider. Als u een abonnement op uw mobiele telefoon heeft, kunt u deze vervangen met een creditcard.

Boodschappen

Dit lijkt misschien vrij duidelijk. Je gaat naar de supermarkt en koopt gewoon wat je lekker vindt of hoe je het lekker vindt. Maar ook met boodschappen kun je zo’n 20 tot 30 euro per week besparen. Haal bijvoorbeeld niet alleen de merknamen die u kent, maar focus op uw eigen merken. Vaak zie je prijsverschillen waar je op kunt besparen. Als je echt geld nodig hebt, koop dan alleen het hoogstnoodzakelijke. Stop geen super lekkere dingen in je winkelmandje die je niet echt nodig hebt, maar neem het gewoon omdat je het lekker vindt. U kunt ook een limiet instellen voor voedselproducten. Bepaal vooraf dat je maximaal 50 euro per week aan boodschappen mag uitgeven. Dan weet je waar je aan toe bent.

Handel, koop en verkoop

Er komt een moment dat je nieuwe kleding nodig hebt, maar niet veel geld te besteden hebt, denk erover om kleding te ruilen met familie of vrienden. Zo kun je aardig wat geld besparen, maar draag je wel iets heel anders. Tegenwoordig zijn er ook tientallen sites op internet om spullen te ruilen of 2e hands te kopen. Je kunt er vaak flink wat euro’s voor sparen. En als je het geld echt nodig hebt, kun je altijd nog kiezen voor bijvoorbeeld de spullen op zolder en deze dan zelf verkopen. Alles wat extra komt, is tenslotte altijd leuk.

Houd alles bij

Het maakt niet uit in welke situatie u zich bevindt, houd alles in het begin bij. Schrijf dus alles op wat je uitgeeft, maar ook alles wat binnenkomt. Zo heb je altijd een duidelijk beeld van wat je uitgeeft, en dan zie je ook waar je nog meer zou kunnen bezuinigen. Onthoud of je een roker bent. Als u echt niet kunt stoppen met roken, beperk dan uw roken. Koop mahorka in plaats van sigaretten. Houd je wel eens van een drankje? Ook vind je hier goedkopere opties, zoals je eigen huismerkwijn.

In principe kun je op alles besparen, het is maar net wat je wilt besparen. Stel altijd uw prioriteiten. Het is immers belangrijk om elke maand rond te kunnen komen. En onthoud, wat u ook spaart in een maand, u kunt dat extra bedrag de volgende maand besteden, of u kunt sparen voor een noodgeval.€