Hoe te betalen in China
Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen voor een kort verblijf in China. Travellercheques of contant geld (euro’s of dollars) zijn altijd goede opties. Ook is het mogelijk om zonder problemen geld op te nemen met een pinpas, mits deze voorzien is van het Maestro logo. En natuurlijk kun je in China ook met creditcard betalen.
Chinese valuta
In China betaal je in RMB. RMB staat voor Renminbi. RMB is de officiële naam, op straat hoor je meer de term ”
yuan
” of “Kuai”. Tien yuan is ongeveer gelijk aan 1 euro. De volgende kleinste munteenheid is de Jiao, gevolgd door het fen. Aangezien tien Jiao gelijk is aan één yuan, kost het 100 fen om de waarde van één yuan te krijgen een yuan ontvangen.
Samengevat betekent dit:
1 Yuan = 10 Jiao = 100 Fen
Vroeger werd de yuan vastgesteld ten opzichte van de dollar: 1 USD = 8,28 yuan. Ondertussen is de Chinese valuta gekoppeld aan een mand van verschillende westerse valuta.
Bankbiljetten in China
Er zijn bankbiljetten van 100 RMB, 50 RMB, 20 RMB, 10 RMB en 5 RMB. Daarnaast drukt de Nationale Bank van China ook kleine coupures zoals 1, 2 en 5 Jiao, die gelijk zijn aan 1 of 2 eurocent.
Om valsemunterij, wat overigens vrij gebruikelijk is in China, tegen te gaan, heeft de Centrale Bank van China in 2005 nieuwe bankbiljetten geïntroduceerd, die qua uiterlijk weinig verschillen van de vorige. Maar ze hebben extra beveiligingsfuncties, zoals serienummers, watermerken en het Eurion-sterrenbeeld, dat bestaat uit verschillende zeer kleine gekleurde cirkels, die moeten voorkomen dat de bankbiljetten elektronisch worden gedupliceerd.
Banken en geld opnemen
Er zijn verschillende manieren om aan geld te komen voor een kort verblijf in China. Travellercheques of contant geld (euro’s of dollars) zijn altijd goede keuzes, aangezien bijna elke hoek van de staat een bank heeft waar u cheques of contant geld kunt inwisselen. Contant geld of reischeques kunnen ook worden ingewisseld voor RMB bij grote hotels. U kunt niet betalen met euro’s of dollars; Alleen RMB wordt geaccepteerd.
Geld opnemen met pinpas
Maar ook met een pinpas kan zonder problemen geld worden opgenomen (pincode vereist). U dient in het bezit te zijn van een EC-kaart met het Maestro-logo. Hiermee kunt u bijvoorbeeld geld opnemen van een Nederlandse rekening bij de Bank of China. Bank of China heeft veel vestigingen in China en veel daarvan zijn zelfs op zondag geopend. De kosten van één transactie bedragen EUR 4,00. De limiet is echter RMB 2.500 per uitbetaling.
Betalen met credit card
Uiteraard kunt u in China ook met creditcard betalen. Om met creditcard te betalen is een handtekening voldoende. Wie met zijn creditcard geld wil opnemen, moet ook zijn pincode kennen. In China is ook vaak pinnen vereist bij het betalen met creditcard. Maar als ze zeggen dat ze het niet weten, is dat meestal geen probleem en kan de betaling gewoon doorgaan.
Wanneer je voor een langere periode in China verblijft, is het aan te raden om een lokale rekening te openen. Het openen van een rekening is gratis. Natuurlijk moet je je paspoort laten zien en de minimale aanbetaling betalen.
Verzending vanuit Nederland duurt meestal 4 dagen. Overboekingskosten kunnen per bank verschillen.
Kosten van levensonderhoud in Shanghai
Zoals velen al weten, vindt van 1 mei tot 31 oktober 2010 de wereldtentoonstelling “Expo 2010” plaats in Shanghai. een bepaalde
betaling advies
omdat een eventueel verblijf in deze stad nuttig kan zijn.
Shanghai is een van de duurste steden van China, zeker als je een westerse levensstandaard wilt behouden. Wandelend door een van de vele winkelcentra, zie je prijzen die je in Nederland zou verwachten, soms zelfs duurder. Als u westerse producten zoals kaas of worst in een supermarkt wilt kopen, betaalt u meer dan bij ons. Wie graag Italiaans of Frans eet, geeft al gauw tussen de 30 en 40 euro per persoon uit. Het is vooral gemakkelijk om geld te verliezen in cafés, bars en clubs. Vaak kost een klein biertje al 30 RMB en cocktails 120 RMB. Dan zijn veel cafés in Nederland goedkoper!
Maar het is ook mogelijk om goedkoop te wonen in Shanghai. Degenen die van eenvoudig Chinees eten houden, kunnen voor slechts RMB 10 goed eten bij veel kraampjes en kraampjes. En wie westerse producten weigert, kan in een Chinese supermarkt heel goedkoop kopen; Vooral groenten en fruit zijn goedkoop!
Alles is denkbaar in Shanghai. Je kunt een knipbeurt krijgen voor RMB 20 (bij veel lokale kappers) maar ook voor RMB 1000 (zoals Tony & Guy); Het hangt helemaal af van je eigen voorkeuren.
Degenen die met een “low budget” reizen en niet al te veel eisen hebben, kunnen gemakkelijk rondkomen van $ 20 per dag (exclusief winkelen en Starbucks-koffie).€