Hoe te beginnen met geld besparen?
U wilt geld besparen. Je weet echter niet waar je moet beginnen. Misschien heb je deze kennis over geld niet thuis geleerd. U wilt nu en misschien later meer sparen. Waar begin je eigenlijk? Er zijn enkele tips en trucs die u kunt gebruiken.
Opmerking
Deze tips zijn louter informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke persoonlijke situatie is anders. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. Check de website van het Nibud voordat je een plan maakt. Het Nibud is een goede informatiebron. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.
Hamsteren is vaak een gewoonte
Het is goed dat je hebt besloten om meer te sparen. Nu moet je ervoor zorgen dat je je doel correct formuleert. Hamsteren is grotendeels een kwestie van gewoonte. Als je deze gewoonte na vele decennia nog steeds niet onder de knie hebt, zal het even duren voordat alles soepel verloopt. Vraag jezelf af waarom je deze gewoonte wilt ontwikkelen? Is er een kortetermijndoel dat niet al te moeilijk is en dat je zou kunnen bereiken? Het is belangrijk om op korte termijn te slagen.
Voorbeelden van kortetermijndoelen
Laat uw eerste kortetermijndoel liggen tot een maand in de toekomst. Het maakt het alleen maar waarschijnlijker dat je je aan je goede voornemens voor het nieuwe jaar houdt. Kies een realistisch spaarbedrag en gewenst doel. Stel dat u een nieuwe tas wilt kopen. Het kost ongeveer honderd euro. Je oude tas is versleten en je ervaart elke dag dat de tas zijn vorm niet meer vasthoudt. Een ander doel kan zijn om je jas te vervangen die al lang niet meer soepel is dichtgeritst. Je hebt elke dag een jas nodig, en het is fijn als je elke keer als de rits goed sluit je denkt: “Ik heb deze nieuwe jas mooi in elkaar gezet in een maand.”
Visualiseer je doel en voortgang
De meeste mensen zijn gewoon visueel georiënteerd. Stop een foto van de gewenste jas of tas in je mobiele telefoon. Houd ook bij hoeveel je al hebt gespaard per week. Dit doe je door een briefje in je agenda te plakken, het rooster op de koelkast te hangen. Ervaar hoe goed je het elke keer doet!
Blijf positief!
Zelfs als het je een keer niet lukt om op te slaan, verlies dan niet de moed. Zoals al gezegd: gewoontes moeten je in de weg zitten, evenals zogenaamde automatische acties.. Je bent vast vergeten hoe lang het duurde om je veters te strikken. Nu kun je het waarschijnlijk doen zonder na te denken. Je hebt het eindeloos beoefend in je jeugd. Een ander voorbeeld is het schakelen in een auto. Deze acties moeten “wortel schieten”. Wees lief voor jezelf als je over de schreef gaat.
Doel bereikt
Als je je doel hebt bereikt, geef jezelf dan een schouderklopje. Maak een foto van jezelf met het item dat je hebt gekocht. Elke dag dat u uw nieuwe functie gebruikt, moet u onthouden dat u deze hebt gemaakt. Nu ga je een ander doel stellen. De bedragen kunnen oplopen. Je kunt doelen ook moeilijker of abstracter maken. Denk bijvoorbeeld aan sparen voor dingen die je over een half jaar of een jaar nodig hebt. U kunt ook een noodfonds creëren voor onverwachte uitgaven.
Betaal zelf
Een tip van Kiyosaki’s Rich Dad Poor Dad is om jezelf aan het begin van de maand te betalen. Zet daarom elke maand rente van je salaris op een spaarrekening. Er wordt een volume van 10% genoemd. Misschien is het beter om eerst met 1% te beginnen, volgende maand 2% van je salaris te blokkeren enzovoort. Zo kun je bepalen wat voor jou mogelijk is. De filosofie is dat als je aan het begin van de maand geld opzij zet, je zeker weet dat er iets over blijft. Anders bestaat de kans dat je geld aan het eind van de maand verdampt is.€