Hoe onderhandel je met een bank over een lening?

Negen van de tien leningonderhandelingen zijn onvoorbereid of slecht voorbereid. Jammer, want meestal wordt het gewenste resultaat niet behaald en neemt de frustratie toe. Bovendien laat zo’n gesprek een slechte indruk achter op de bank. En wat hier voor de ondernemer wordt aangeraden, geldt natuurlijk ook voor particulieren die een lening afsluiten.

De onderhandeling over een lening is vaak al emotioneel geladen

Particulieren, maar ook beginnende ondernemers, voelen zich vaak onzeker tijdens het onderhandelen over een lening omdat ze het gevoel hebben dat ze om geld bedelen. Daarom zijn leningonderhandelingen met de bank vaak al emotioneel geladen.

Controle behouden, wat typerend is voor goed zakendoen

Jammer dat leningonderhandelingen vaak zo vlot verlopen, want als (startende) ondernemer houdt u natuurlijk graag de touwtjes in handen. Het succes van een bedrijf of project hangt vaak af van de benodigde financiële middelen. Daarom is het niet ongebruikelijk dat ondernemers zich voor een belangrijke vergadering met banken aanmelden voor een seminar of een speciale interviewtraining.

Zo’n seminar bereidt ondernemers voor op de volgende bijeenkomst bij de bank, neemt vooroordelen en belemmeringen weg en behandelt praktische interne informatie. Je leert onder andere:

Wanneer is het handig om je voor te bereiden op een kredietgesprek?

Voorbereiding op een kredietgesprek door het bijwonen van een seminar kan nuttig zijn in de volgende gevallen:

Win de bank als partner voor jou

In zo’n praktische workshop leer je alles voor een goed en succesvol gesprek op de bank. Van het gesprek tot het voeren van het eigenlijke gesprek, je bent er perfect op voorbereid.

En vaak wordt alles bovendien ondersteund door waardevolle documentatie, die u vervolgens mee naar huis neemt. Alles is erop gericht u te overtuigen in het gesprek met de bank, overtuigend te handelen op het niveau van een bankadviseur.

En voor de goede orde, deze seminars gaan duidelijk niet over het verkopen van een product of het geven van specifiek financieel advies. De nadruk wordt alleen gelegd op verdieping van kennis en vaardigheden.

Wat komt er aan bod tijdens zo’n seminar?

Wat betekent dit voor de onderhandeling over de lening?