Hoe lang duurt een internationale overboeking?

Als u dringend geld naar het buitenland moet overmaken, wilt u natuurlijk dat het snel en gemakkelijk aankomt. Meestal denk je aan een overboeking via je rekeningen, maar er zijn ook andere manieren om je betaling af te ronden. Het hangt ervan af hoe snel alles klaar moet zijn en je de kosten in de gaten wilt houden. Welke opties heb je om een ​​internationale overschrijving te voltooien en hoe lang duurt het?

Internationale overboekingstijd

Europese overboeking

In Nederland en Europa wordt de IBAN-code (International Bank Account Number) gebruikt. Een enkel 22-cijferig nummer identificeert het bankrekeningnummer, het land en de betreffende bank. Met een volledig automatisch betalingssysteem kunt u direct en direct geld overmaken. Het hangt alleen af ​​van hoe snel individuele banksystemen werken, hoe snel geld wordt overgemaakt naar de tegenrekening. Dit kan betekenen dat het geld er binnen een minuut in zit, maar het kan ook een paar uur of een dagdeel duren. Dit is de meest directe manier om geld over te maken, aangezien de service gratis is in Europa. Maar wat als u geld wilt overmaken naar een rekening buiten Europa, hoe lang duurt dat?

Eigen bank en internationale bankoverschrijving

U kunt internationale betalingen doen met elke bank die in ons land is geregistreerd. Als u een digitale rekening heeft, kunt u de overboeking eenvoudig zelf online doen. Hiervoor heeft u een SWIFT-code (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) nodig, die u voor iedere bank wereldwijd op internet kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan een bank in Bangkok waarvan de SWIFT-code BKKBTHBK is. Houd er rekening mee dat er een transfersom van tien euro in rekening wordt gebracht. Overboekingen duren vaak enkele dagen. Een snelle overdracht duurt drie dagen, maar kan tot een week duren.

Western Union

Een alternatieve maar betrouwbare methode om geld te verzenden is Western Union. Je hebt twee opties. Enerzijds kun je codes aanmaken waarbij geld naar een specifiek filiaal in dit land wordt gestuurd. De ontvangende partij moet de codes samen met legitimatie tonen voordat contant geld kan worden opgenomen. Deze betaalmethode kan direct worden verwerkt. Aan de andere kant kan de betaling via een bankrekening worden gedaan. Hiervoor dient u een account aan te maken waarin u de overboeking kunt reserveren, inclusief de kosten van de creditcard. Het kan direct op de tegenrekening worden overgemaakt als de juiste landcode en branchecode bekend zijn. Deze betaalmethode duurt drie tot vier werkdagen.

paypal

Directe betaling, met vrijwel geen uitwisseling van persoons- of rekeningnummers, is mogelijk met PayPal. Deze betaalmethode is gebaseerd op een e-mailadres als identificatie. Met andere woorden, geen van beide partijen ontvangt aanvullende informatie. Het is wereldwijd de meest anonieme betaalmethode. Het geld dient met creditcard te worden betaald, waarna de betaling op de rekening (e-mailadres) kan worden gedaan. Mensen hebben meteen geld op die rekening staan, dus ze kunnen ook meteen betalen. Als u het saldo echter naar uw bankrekening wilt overboeken, duurt dit enkele dagen. Het systeem verwerkt het zelf al na drie dagen, daarna duurt het nog een week voordat het in je account staat. Soms duurt de betaling erg lang, tot enkele weken. Houd dus rekening met de overstaptijd. Houd er rekening mee dat u met een niet-geverifieerde PayPal-rekening slechts 2.500 euro per jaar kunt ontvangen (in 2016). Als dit bedrag wordt overschreden, kan het worden geblokkeerd.

Welke betaalmethode kiezen?

Afhankelijk van hoe snel je geld wilt overmaken en de kosten die ermee gemoeid zijn, heb je een breed scala aan mogelijkheden. Over internationale betalingen buiten Europa kan in het algemeen het volgende worden gezegd:

Betalingswijze Kosten Hoe snel beschikbaar?
Eigen account 10 euro 3-7 werkdagen
WU/code ophalen Afhankelijk van het land Direct
WU/ overdracht 5 euro + 2% 3-4 werkdagen
paypal 0,35 EUR + 3,4% Direct te gebruiken / 7+ werkdagen in je account

Houd er rekening mee dat de prijzen van land tot land enigszins kunnen verschillen, maar meestal worden vooraf kosten in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat u bij het nemen van uw beslissing ook rekening houdt met creditcardkosten. Als het geld niet meteen binnen hoeft te zijn, maar je wilt wel een goede manier van betalen, dan heb je de keuze.

Lees verder